Vluchtelingen moeten beter beschermd worden tegen seksueel geweld

Op 25 november, de Internationale dag tegen seksueel geweld tegen vrouwen, start de 16 Days of Activism- campagne. Geweld tegen vrouwen is een schending van mensenrechten. Thema van dit jaar: Maak een einde aan gender gerelateerd geweld op de werkvloer.

Veel vluchtelingenvrouwen lopen het risico om slachtoffer te worden van seksueel geweld bij het uitvoeren van dagelijkse taken zoals water of brandhout halen. © UNHCR/Roger Arnold

Fillippo Grandi, de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, vraagt speciale aandacht voor vluchtelingen: “Mensen op de vlucht zijn vaak veroordeeld tot werken in het informele circuit, waardoor ze sneller in contact komen met onveilige situatie of zelfs uitbuiting, inclusief gender gerelateerd geweld. Dat moet stoppen.”

“We moeten echt harder en sterker optreden zodat vrouwen en kinderen op de vlucht beschermd worden. Het risico om verkracht of seksueel misbruikt te worden ligt altijd op de loer, zelfs tijdens de meest basale acties zoals water halen of boodschappen doen”, zegt Angelina Jolie, speciaal gezant voor UNHCR. “ De internationale gemeenschap moet daar tegen optreden.”

Prioriteit ook binnen UNHCR

Grandi benadrukt ook dat dit onderwerp ook voor zijn eigen personeel van UNHCR heel belangrijk is. “Seksuele intimidatie is onacceptabel en niet te rechtvaardigen. Voor UNHCR is dit de belangrijkste prioriteit, zo moet elke medewerker verplicht een training volgen en hebben we een onafhankelijk meldpunt ingesteld waar mensen misstanden kunnen rapporteren of om advies kunnen vragen.”