Elke 10 minuten overlijdt een kind in Jemen

Bijna 16 miljoen Jemenieten staan dagelijks op met honger, dat is iets meer dan de helft van de totale bevolking. Elke 10 minuten overlijdt er een kind door de gevolgen van de oorlog. Dit is echt alarmerend, aldus UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie. Als we niet ingrijpen, breekt er een hongersnood uit.

Mohammed (8), Lujaen (11) en Lebiah (7), zijn gevlucht voor het geweld in Jemen. © UNHCR/Mohammed Hamoud

 

Het land heeft te maken de grootste humanitaire crisis ter wereld. 1,8 miljoen kinderen zijn ondervoed, waarvan 400.000 te maken hebben met de zwaarste vorm. 12 miljoen mensen worden bedreigd door hongersnood, gezien de torenhoge voedselprijzen in het land.

Sinds 2015 woedt er een burgeroorlog in Jemen, het land ligt zowel economisch als qua infrastructuur volledig in puin. Al meer dan drie miljoen mensen sloegen op de vlucht voor het aanhoudende conflict. Zij zijn nu ontheemd, in een land dat wordt geteisterd door armoede en geweld. Het conflict en de economische crisis zorgen voor enorme voedseltekorten. Deze crisis is volledige ‘man-made’.

UNHCR biedt samen met partners bescherming en hulp aan mensen op de vlucht in Jemen. Deze mensen zijn op de vlucht in eigen land of zijn vluchtelingen uit de Hoorn van Afrika. We geven hen noodhulpgoederen, materialen voor onderdak en “cash assistance”.

Astrid van Genderen, Hoofd Noodhulp & Marketing UNHCR: “De snelste en meest effectieve manier om families te helpen is om hen geld te geven. Op die manier kunnen ze kopen wat ze nodig hebben op het moment dat ze het nodig hebben. Door vluchtelingen geld te geven steunen ze tegelijkertijd de lokale economie”.

Voorkomen van ziektes zoals cholera

UNHCR is aanwezig in alle 20 provincies die getroffen zijn door het conflict. De shelterkits helpen families bij het repareren van beschadigde huizen, en we renoveren openbare gebouwen en nederzettingen die nu gevluchte families herbergen. De VN-vluchtelingenorganisatie ondersteunt gezondheidsfaciliteiten en werkt aan het voorkomen en beheersen van de verspreiding van cholera. Ook bieden we juridische en financiële hulp, en psychologische hulp voor degenen die door de oorlog zijn getroffen.