Movies That Matter: Hoe vergaat het alleenstaande vluchteling kinderen?

De zeventienjarige Kafia vluchtte uit Somalië om aan een gedwongen huwelijk te ontsnappen. Nu woont en studeert ze in Boedapest. Ze heeft haar hoofddoek niet meer om en leeft het leven van een vrije, westerse tiener. Ondanks de nieuw verworven vrijheden valt het voor Kafia niet mee haar verleden en oude identiteit achter zich te laten.

Op maandag 25 maart speelt Kafia de hoofdrol in de bijzondere documentaire Easy Lessons, te zien tijdens het Movies that Matter festival. De documentaire is exemplarisch voor de situatie van de vele alleenstaande minderjarige asielzoekers die in Europa aankomen.

Aandacht voor jonge vluchtelingen

In 2018 vroegen 1.225 alleenstaande kinderen asiel aan in Nederland. De meeste van deze alleenstaande kinderen komen uit landen zoals Syrië, Eritrea, Afghanistan en Marokko. In Nederland komen deze kinderen snel in een asielprocedure terecht. Dat is op zich fijn alleen komen niet alle kinderen in aanmerking voor een verblijfsvergunning op grond van vervolging, oorlog en geweld. UNHCR vindt dat er meer aandacht en duidelijkheid moet komen voor jonge vluchtelingen en hun situatie.

De behoeften van het kind moeten op de eerste plaats staan voordat ze als ‘vluchteling’ of ‘migrant’ worden aangemerkt. Samen met andere organisaties kijkt UNHCR hoe Nederland als land het beste om kan gaan met jonge asielzoekers en waar ruimte is voor verbetering.

Alleenstaande minderjarige asielzoekers aan het woord

Hoe is het om als alleenstaande jongere naar Europa te vluchten en asiel aan te vragen? Welke uitdagingen kom je tegen? Hoe is het om alleen in een nieuw land helemaal opnieuw te moeten beginnen. Na afloop van de documentaire organiseert UNHCR de Q&A In Your Shoes waarin duidelijk wordt hoe het is om als alleenstaande minderjarige vluchteling in een vreemd land aan te komen. Zonder ouders, zonder kennis van de procedure, maar met hoop.

Onder leiding van Mirthe Frese gaan wij in gesprek met Kafia Mahdi én een jonge vluchteling die alleen in Nederland is aangekomen. We zullen het hebben over hun ervaringen in Hongarije en Nederland. In Nederland zijn veel dingen al goed geregeld voor alleenstaande kinderen, maar hoe ervaart een jongere dit? En wat kan er misschien beter? En hoe zit het in Hongarije?