UNHCR bezorgd over stopzetten Operatie Sophia

UNHCR is bezorgd dat de komende zes maanden geen mensen meer worden gered door EUNAVFOR Med Operatie Sophia.

Hoewel operatie Sophia zich richt op de bestrijding van mensensmokkelaars en mensenhandelaren en geen expliciet zoek- en reddingsmandaat heeft, zijn er sinds 2015 in de centrale Middellandse Zee ongeveer 45.000 mensen gered. Dat is ook in overeenstemming met maritieme wettelijke verplichting om mensen in nood te redden op zee.

Einde aan beperkende maatregelen

De opsporings- en reddingscapaciteit in de centrale Middellandse Zee is door beperkende maatregelen tegen NGO-schepen de afgelopen jaren al verminderd. UNHCR heeft opgeroepen om een einde te maken aan dergelijke beperkende maatregelen en om juist de opsporings- en reddingscapaciteit in de Middellandse Zee te vergroten.

UNHCR blijft ook een beroep doen op de Middellandse Zee-landen om regelingen te treffen zodat de ontscheping van vluchtelingen en migranten die op zee worden gered verbeteren. Dergelijke regelingen zijn noodzakelijk voor het onderhoud van levensreddende zoek- en reddingsoperaties.

UNHCR beschouwt Libië niet als een veilige haven en geredde vluchtelingen en migranten mogen daar niet worden teruggebracht.

Over NAVORMED, Operatie Sophia

European Union Naval Force Mediterranean (NAVFORMED), ook wel Operatie Sophia genoemd, is een militaire operatie tegen mensensmokkelaars in de Middellandse Zee waaraan meerdere EU-lidstaten deelnemen. De Europese Unie besloot deze militaire operatie in 2015 te beginnen als een gevolg van de incidenten met verschillende bootjes met vluchtelingen. Het doel is om de smokkelroutes in de Middellandse Zee stil te leggen. De EU besloot deze week te stoppen met deze operatie.