UNHCR roept Finse EU-voorzitter op tot vooruitgang in asielhervorming

UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, heeft vandaag haar aanbevelingen voor de Finse voorzitter van de Raad van de Europese Unie (EU) bekendgemaakt, dat op 1 juli 2019 begint.

Mona en Kaj zijn Finse gepensioneerden die de rol van grootouders hebben aangenomen voor de 3-jarige Diana, een vluchteling uit Irak die op het Finse eiland Nagu arriveerde in 2015. Diana en haar vader, Azaldeen, ontvluchtten Irak nadat haar moeder was ontvoerd. © UNHCR/Max-Michel Kolijn

Mona en Kaj zijn Finse gepensioneerden die de rol van grootouders hebben aangenomen voor de 3-jarige Diana, een vluchteling uit Irak die op het Finse eiland Nagu arriveerde in 2015. Diana en haar vader, Azaldeen, ontvluchtten Irak nadat haar moeder was ontvoerd. © UNHCR/Max-Michel Kolijn

 

“Finland zal het EU-voorzitterschap bekleden tijdens een cruciale periode: tijdens de vorming van een nieuwe Europese Commissie, een beslissende stap in de begrotingsonderhandelingen op de lange termijn en de goedkeuring van de belangrijkste prioriteiten die de werkzaamheden van de EU de komende vijf jaar zullen sturen,” zei Gonzalo Vargas Llosa, Regional Representative voor EU Zaken van UNHCR.

UNHCR adviseert de Finse voorzitter zich te concentreren op twee urgente prioriteiten: het opbouwen van samenwerking en solidariteit met vluchtelingen en gastgemeenschappen, en om de verantwoordelijkheid tussen de EU-lidstaten op een effectieve manier te delen. “De EU heeft een unieke kans om eindelijk vooruit te gaan en hervormingen aan te pakken die nodig zijn en die niet langer kunnen worden uitgesteld,” voegde Vargas Llosa eraan toe.

Totdat er vooruitgang wordt geboekt richting een rechtvaardig en goed werkend beschermingsstelsel, herhaalt UNHCR haar oproep: praktische en betrouwbare regelingen tussen de lidstaten om de verantwoordelijkheid te delen voor de ontscheping van mensen die op de Middellandse Zee worden gered.

De aanbevelingen pleiten er ook voor dat de EU wereldwijd leiderschap toont door uitbreiding van hervestiging en andere wettelijke toegangstrajecten voor vluchtelingen. UNHCR dringt er bij de Finse voorzitter op aan om een ​​door UNHCR en partners ontwikkelde wereldwijde hervestigingsstrategie te ondersteunen om de kloof tussen hervestigingsmogelijkheden en -behoeften te verkleinen. Naarmate er meer legale opties beschikbaar komen, zullen minder mensen hun leven riskeren om veiligheid te vinden in Europa.

De EU moet ook het voortouw blijven nemen onder humanitaire donoren. Daarom is het zaak om de humanitaire financiering van de EU op een hoog niveau te houden, zodat er voldoende financiële steun is voor hulp aan mensen die gedwongen op de vlucht zijn.

Een derde prioriteit voor het Finse voorzitterschap zou het bevorderen van inspanningen in de hele EU moeten zijn om staatloosheid aan te pakken. Er zijn bewezen manieren om staatlozen te identificeren en te beschermen en meer lidstaten moeten dergelijke maatregelen nemen, inclusief maatregelen die voorkomen dat kinderen staatloos worden geboren.

UNHCR blijft bereid om de Finse voorzitter, de EU en haar lidstaten te ondersteunen bij hun inspanningen om de solidariteit met vluchtelingen en de landen die hen opvangen, te vergroten.