Opnieuw evacuatie van vluchtelingen van Libië naar Italië

Een groep van 98 kwetsbare vluchtelingen is vandaag geëvacueerd uit Libië naar Italië. Het is dit jaar al de derde groep mensen die naar Italië wordt overgebracht.

A Somalisch echtpaar met hun 1 jaar oude zoon in de bus naar de luchthaven in Tripoli, Libië, voor hun evacuatie naar Italië. © UNHCR/Mohamed Alalem

Een Somalisch echtpaar met hun 1 jaar oude zoon in de bus naar de luchthaven in Tripoli, Libië, voor hun evacuatie naar Italië. © UNHCR/Mohamed Alalem

 

In Libië blijft het onrustig waardoor het voor kwetsbare vluchtelingen die in detentiecentra en stedelijke gebieden verblijven zeer gevaarlijk is. Vluchtelingen hebben te maken met gewelddadige confrontaties en krijgen nauwelijks eten. Ze hebben dringend behoefte aan veiligheid en bescherming.

Alleenstaande kinderen

De geëvacueerde vluchtelingen zijn afkomstig uit Eritrea, Ethiopië, Somalië en Soedan. Onder hen bevinden zich 52 alleenstaande kinderen. De jongste persoon in de groep van 98 is Yousef, een zeven maanden oude baby uit Somalië, geboren in detentie en op de vlucht met zijn ouders. Veel van hen werden lange tijd vastgehouden in Libië, sommige langer dan acht maanden.

“Vandaag hebben we 98 mensen in veiligheid gebracht, maar dit is nog maar een klein aantal van de duizenden mensen in Libië die dergelijke hulp nodig hebben. Er zitten nog zo’n 3.600 vluchtelingen in detentiecentra,” licht Jean-Paul Cavalieri, hoofd van de missie van UNHCR Libië toe. “Er is echt dringen een oplossing nodig voor deze mensen, evenals voor de duizenden kwetsbare vluchtelingen die in stedelijke gebieden verblijven.”

Voorbeeld van solidariteit

UNHCR is dankbaar voor de medewerking van het Libische ministerie van Binnenlandse Zaken en voor de steun van partner LibAid, voor hun hulp bij het beveiligen van hun vrijlating en overplaatsing uit de detentiecentra.

“De evacuatie van vandaag is een voorbeeld van solidariteit en we danken de Italiaanse autoriteiten voor het mogelijk maken hiervan. We hopen dat andere landen dit voorbeeld zullen opvolgen en vergelijkbare, levensreddende humanitaire evacuaties zullen bieden, ” aldus Roland Schilling, regionale vertegenwoordiger van de UNHCR voor Zuid-Europa.

“We hopen dat andere landen dit voorbeeld zullen opvolgen.”

Na deze evacuatie heeft UNHCR 1.474 kwetsbare vluchtelingen geholpen bij het verlaten van Libië in 2019, waaronder 710 naar Niger, 393 naar Italië en 371 die zijn hervestigd naar andere landen in Europa en Canada.

UNHCR herhaalt haar standpunt dat de omstandigheden in Libië niet veilig zijn voor geredde of onderschepte vluchtelingen en migranten op zee, en dat deze mensen niet naar Libië mogen worden teruggebracht.