Wereldwijde bijeenkomst over en voor vluchtelingen opent in Genève na ‘decennium van ontheemding’

Een driedaagse wereldwijde bijeenkomst gericht op het omgaan met vluchtelingensituaties begint vandaag in Genève, Zwitserland.

VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi ontmoet een groep vluchtelingen op het Global Refugee Forum in Genève. © UNHCR/Andrew McConnell

VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi ontmoet een groep vluchtelingen op het Global Refugee Forum in Genève. © UNHCR/Andrew McConnell

 

Het allereerste Global Refugee Forum brengt onder andere vluchtelingen, staatshoofden en regeringsleiders, VN-leiders, internationale instellingen, ontwikkelingsorganisaties, bedrijfsleiders en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld samen in het Palais des Nations, de thuisbasis van de Verenigde Naties in Genève.

UNHCR host het Forum samen met Zwitserland, en wordt mede-georganiseerd door Costa Rica, Ethiopië, Duitsland, Pakistan en Turkije. Het doel van het Forum is het genereren van nieuwe benaderingen en langetermijnverbintenissen van verschillende actoren om vluchtelingen en de gemeenschappen waarin ze leven te helpen.

Wereldwijd zijn meer dan 70 miljoen mensen ontheemd door oorlog, conflicten en vervolging. Meer dan 25 miljoen van hen zijn vluchtelingen, die over internationale grenzen zijn gevlucht en niet in staat zijn terug te keren naar hun huizen.

“We komen uit een decennium van ontheemding, waarin vluchtelingenaantallen zijn gestegen,” zegt VN Hoge Commissaris voor Vluchtelingen Filippo Grandi.

“Deze week, op het allereerste Global Refugee Forum, moeten we onze inspanningen voor het komende decennium richten op voortbouwen van wat we hebben geleerd en actie ondernemen om vluchtelingen te ondersteunen, net als de landen en gemeenschappen die ze opvangen. Dit forum is een gelegenheid om onze collectieve toewijding aan het Global Compact on Refugees te bevestigen en achter de ambities van de Sustainable Development Goals te staan, om niemand achter te laten.”

Het Global Compact on Refugees maakt de weg vrij voor iedereen om verantwoordelijkheid te nemen en een rol te spelen, inclusief alle overheidsniveaus, de particuliere sector, ontwikkelingsorganisaties en financiële instellingen, het maatschappelijk middenveld, geloofsgroepen en vluchtelingen zelf.

Tijdens het Forum worden bijdragen in de vorm van financiële, technische en materiële steun verwacht, maar ook  beleidswijzigingen om betere integratie van vluchtelingen in de samenleving mogelijk te maken; hervestigingsplaatsen en veilige terugkeer voor vluchtelingen.

“We hebben meer van dit soort hulp nodig,” zegt Joelle Hangi uit de Democratische Republiek Congo, dat het forum mede-sponsort. “Er zijn al veel voorbeelden van samenwerking – maar met het stijgende aantal vluchtelingen hebben we meer mensen nodig om ons te ondersteunen, meer regeringen, bedrijven en gemeenschappen om de verantwoordelijkheid voor het helpen van vluchtelingen te delen. Zo zullen we onze vrijheid en onafhankelijkheid herwinnen en degenen die ons te hulp zijn gekomen terugbetalen.”

De drie dagen van discussies, evenementen en dialogen op hoog niveau in Genève zullen gericht zijn op zes belangrijke thema’s: regelingen voor het verdelen van lasten en verantwoordelijkheden; opleidingen; banen en middelen van bestaan; energie en infrastructuur; oplossingen; en beschermingscapaciteit. Er zullen veel mogelijkheden zijn om initiatieven en goede praktijkvoorbeelden te delen die aantonen hoe het Global Compact on Refugees een verschil kan maken.

Het forum zal ook onderzoeken hoe humanitaire en ontwikkelingshulp elkaar kunnen aanvullen. Bovendien zijn meer dan 100 bedrijven en stichtingen aanwezig in een teken van de steeds belangrijker wordende rol van de particuliere sector en zullen ze toezeggingen doen over banen, financiële en andere hulp.

Het programma en meer informatie over het Global Refugee Forum en gerelateerde evenementen zijn hier beschikbaar.