I det interaktive dataspillet «Path out» er hovedpersonen på flukt og må ta seg gjennom den farlige ruten fra det krigsherjede Syria til Tyrkia.
Spilleren guides av Jack, som tidligere het Abdullah, som selv flyktet fra Syria da han var 18 år gammel. Jack opplevde selv mange av hendelsene i spillet under sin egen flukt.
UNHCR har sammen med dataspillselskapet Causa Creations laget en kortversjon av spillet som er tilpasset undervisning. Lengre ned på siden finner du undervisningsmateriale som er knyttet til spillet.
Jack Gutmann er fra Syria og vokste opp under krigen. Han tilbrakte mye tid foran pc-skjermen, da det under krigen var farlig å bevege seg ute. Som tenåring begynte Jack å illustrere og fargelegge manga digitalt og fikk øynene opp for dataspill. Da han fylte 18 år ble han tvunget til å flykte fra krigen. Jack bor i dag i Østerrike og er kunstner og spillutvikler.
«Jeg ville ikke se eller høre krigen. Jeg var redd og ville flykte fra virkeligheten. Da vi hadde elektrisitet spilte jeg tv-spill og da strømmen forsvant tegnet jeg på dataen.»
Dataspillet Path Out
Spillutviklerne i Causa Creations har sammen med Jack Gutmann utviklet spillet Path Out. I Path Out befinner spilleren seg sammen med Jack på flukt fra Syria og må ta seg gjennom flere farlige situasjoner og utfordringer på søken etter sikkerhet. Spillet er i stor grad selvbiografisk og bygger på erfaringene som Jack og andre flyktninger fra Syria har opplevd.
Målet med spillet er å belyse de vanskelige situasjonene som mennesker på flukt befinner seg i, samtidig som det gjør deg oppmerksom på de unike og komplekse historiene som befinner seg bak ordet «flyktning».
Spillet er laget i en mangastil som står i skarp kontrast til de forferdelige sitasjonene Jack opplevede på flukt. Gjennom spillet er Jack tilstedeværende og i dialog med spilleren gjennom videoer, der han forklarer hva som foregår og for å klarne opp i noen av klisjéene rundt Syria.
UNHCRs versjon av Path Out for skoler
Sammen med Causa Creations har UNHCR utviklet en kortere versjon av spillet som er spesielt egnet for skoler. Kortversjonen kan spilles på 30-45 minutter som en del av undervisningen. Path Out kan spilles her.
UNHCR har også utviklet undervisningsmateriale som kan brukes sammen med spillet.
Instruksjoner for å løse enkelte deler av spillet, samt tips til lærere finnes her.
Spillet passer for elever over 14 år.
OBS!
Spillet kan vekke vonde minner for elever som selv har vært på flukt. Om mulig, snakk med elever med flyktningbakgrunn på forhånd og la dem selv bestemme om vil spille eller ikke. Du kan gi elevene innblikk i hvordan spillet ser ut via denne korte videoen.
Håndbok for lærere om stress og traumer
UNHCR har utviklet en håndbok for lærere om stress og traumer som støtte til lærere som underviser elever som selv har erfaring med å være på flukt. Håndboken går gjennom atferd som er vanlig blant barn som opplever stress eller traumer og inneholder ulike aktiviteter som kan hjelpe til med å håndtere stress eller traumer i klasserommet.