En historisk avtale for flyktninger
I år 2018 ble verden enige om en vei videre for flyktninger og vertsland. Avtalen er kjent som den globale avtalen om flyktninger (Global Compact on Refugees) og tar sikte på å bedre den globale responsen flyktningsituasjoner. Avtalen skal også å sikre at flyktninger og vertsland får den støtten de trenger.
Helt fra begynnelsen har de nordiske og baltiske landene vært sterke og engasjerte støttespillere for den globale avtalen for flyktninger. De første to gangene Global Refugee Forum ble arrangert, i 2019 og 2023, inngikk de nordiske og baltiske landene flere viktige forpliktelser. De bidro med viktige initiativer, partneravtaler og økonomisk støtte, og viste engasjement for å realisere målene i den globale avtalen for flyktninger.
Hva er den globale avtalen om flyktninger (Global Compact on Refugees)?
Den globale avtalen om flyktninger – som ble skapt av FNs generalforsamling – er et rammeverk for en mer forutsigbar og rettferdig ansvarsfordeling. Den anerkjenner at internasjonalt samarbeid er en forutsetning for å få på plass en bærekraftig løsning på flyktningsituasjoner. Den gir myndigheter, internasjonale organisasjoner og andre aktører en plan for å sikre støtte til vertslandene, og at flyktninger kan leve produktive liv. Den endrer hvordan verden responderer på flyktningsituasjoner – ved å gagner både flyktninger og vertsamfunn.
De fire viktigste målene for den globale avtalen for flyktninger er:
- Lette trykket på vertsland;
- Forbedre flyktningers selvstendighet;
- Utvide tilgang til tredjelandsløsninger;
- Gi støtte til å forbedre forholdene i opphavsland, slik at flyktninger kan reise hjem på en trygg og verdig måte.
Den globale avtalen om flyktninger ble etablert under New York-erklæringen for flyktninger og migranter i 2016 – en visjon for en mer rettferdig og omfattende respons på flyktningkriser.
Les mer om den globale avtalen om flyktninger

Digital plattform
På den digitale plattformen for den globale avtalen om flyktninger kan du finne en oversikt over forpliktelser, følge utviklingen og utforske gode praksiser.

Spørsmål og svar
Lær det mest grunnleggende om den globale avtalen om flyktninger gjennom spørsmål og svar fra UNHCR.

Hefte om den globale avtalen om flyktninger
I dette heftet kan du lese alt om den globale avtalen om flyktninger.
Det globale flyktningforumet
Hvert fjerde år arrangeres det globale flyktningforumet, der stater og andre aktører kan dele og diskutere vellykkede tiltak. De bidrar også med finansiell støtte, teknisk ekspertise og politiske endringer for å nå målene i den globale avtalen. Det første globale flyktningforumet i 2019 var en milepæl i arbeidet for solidaritet for verdens flykninger, deres land og vertslandene. Finn mer informasjon i rapporten “Outcomes of the Global Refugee Forum 2019”.
Det andre globale flyktningforumet ble holdt i Genève, Sveits. Over 4200 deltakere fra 168 land deltok på forumet i 2023, inkludert over 300 flyktningdelegater. Forumet førte til at over 1600 forpliktelser ble gitt for å støtte flyktninger i sine lokalsamfunnene. Det ble annonsert anslagsvis 2,2 milliarder dollar i nye økonomiske forpliktelser fra stater og andre aktører, inkludert rundt 250 millioner dollar fra privat sektor. Disse resultatene gir en kilde til håp for mer enn 36 millioner flyktninger som er på flukt på verdensbasis.
Les mer om flyktningforumet i 2023 her.
Nyheter om den globale avtalen om flyktninger og det globale flyktningforumet
Historisk forum leverer løfter om arbeid og utdanning for flyktninger
Tidenes første Globale Flyktningforum går mot slutten, med over 770 løfter om å gi flere muligheter til flyktninger og landene de befinner seg i.