Ifrah: een vrouw vol levensvreugde

Het is een waar genoegen om Ifrah te ontmoeten. De stralende jonge vrouw uit Somalië is een toonbeeld van positieve energie die met haar aanstekelijke lach de ruimte meteen vult. Ze deelt haar verhaal.

Ifrah uit Somalie

“Sinds 1991 heerst in Somalië een oorlog tussen verschillende clans. Het islamitisch terrorisme heeft zich met de Al-Shabaab beweging naar verschillende regio’s van het land verspreid. De situatie van vrouwen in Somalië is zeer slecht en we kunnen vaak nergens terecht met onze klachten. Hoewel de situatie zeer ernstig is, praat niemand er echt over.

In 2011 kwam ik aan in België, was helemaal alleen en sprak bij aankomst geen woord Frans of Engels. Het opvangcentrum van het Rode Kruis in Morlanwelz heeft me onderdak geboden en ik ben meteen begonnen  met Frans leren. Ik heb gehuild van blijdschap op de dag dat ik vernam dat België me bescherming bood. Ik heb toen 10 maanden in Verviers gewoond voor ik naar Brussel verhuisde, waar ik mijn Franse les in Ukkel voortzette.

“Mijn droom is om op een dag mijn eigen restaurant te openen om de inwoners van Brussel te laten kennismaken met de Somalische keuken.”

Met de hulp van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) ben ik als vervanger aan de slag gegaan als schoonmaakster op een school. Ze zijn tevreden over mijn werk. Ik hoop dan ook binnenkort een vast contract te krijgen.

Ondertussen bezoek ik regelmatig een open kunstenhuis dat opgezet werd ter ondersteuning van nieuwkomers in Brussel. Door deel te nemen aan creatieve activiteiten en andere mensen te ontmoeten die zich in dezelfde situatie als ik bevonden, kon ik me openstellen voor andere werelden. Ik heb niet meer zoveel angsten als voorheen. Mijn zelfvertrouwen is toegenomen en mijn problemen zijn verleden tijd. Zolang je gezond bent en goed doet voor je omgeving, gebeuren er alleen maar goede dingen. Ik hou enorm van koken en mijn droom is om op een dag mijn eigen restaurant te openen om de inwoners van Brussel te laten kennismaken met de Somalische keuken.”