UNHCR dringt er bij Europa op aan 507 geredde passagiers aan land te laten

UNHCR roept Europese regeringen op tot onmiddellijke ontscheping van 507 mensen die onlangs zijn gered op de Middellandse Zee.

Bijna 600 mensen zijn gestorven of vermist geraakt op de Middellandse Zee in 2019. © UNHCR/Markel Redondo

Bijna 600 mensen zijn gestorven of vermist geraakt op de Middellandse Zee in 2019. © UNHCR/Markel Redondo

 

Velen zijn overlevenden van verschrikkelijke misstanden in Libië en komen uit landen waar oorlog of conflict heerst. Ze hebben humanitaire hulp nodig en sommigen hebben al de intentie uitgesproken om internationale bescherming te zoeken.

“Dit is een race tegen de klok,” zei Vincent Cochetel, speciaal gezant van UNHCR voor het Middellandse Zeegebied. “Er is storm op komst en de weersomstandigheden worden alleen maar slechter. Mensen die uit Libië zijn gevlucht voor oorlog en geweld in dit weer op volle zee laten, dat is lijden bovenop lijden. Ze moeten onmiddellijk kunnen aanmeren en de broodnodige humanitaire hulp ontvangen.”

151 mensen verblijven aan boord van de boot Open Arms, terwijl de afgelopen dagen nog eens 356 mensen zijn gered door het schip de Ocean Viking.

Er moet onmiddellijk een veilige haven worden geboden en na ontscheping moet de verantwoordelijkheid.

Veel Europese leiders uitten hun schok over de gebeurtenissen vorige maand toen meer dan 50 mensen stierven in een luchtaanval op een detentiecentrum in Tajoura, Libië, en maar liefst 150 anderen stierven in de grootste mediterrane scheepswrak van 2019.

Deze gevoelens moeten nu worden vertaald naar solidariteit met mensen die uit Libië vluchten. Dit omvat het verlenen van toegang tot grondgebied en asielprocedures aan mensen die internationale bescherming zoeken.

Bijna 600 mensen zijn gestorven of vermist geraakt op de centrale Middellandse Zee in 2019. In vergelijking met de Centrale Middellandse Zee sterven er veel minder mensen op de westelijke en oostelijke mediterrane routes.

Er is behoefte aan meer zoek- en reddingscapaciteit op het centrale Middellandse Zeegebied. De rol van NGO-boten moet worden erkend en ondersteund. Hun inspanningen redden levens, en ze mogen niet worden gestigmatiseerd of gecriminaliseerd.

Er zijn meer inspanningen nodig om vluchtelingen uit Libië uit te halen. Niemand zou het gevoel moeten hebben dat het riskeren van hun leven en het leven van hun gezin, op deze vaak fatale bootreizen, een betere optie is. Snellere, veiligere en legale wegen naar asiel zijn nodig, inclusief evacuaties en hervestiging.

UNHCR herhaalt dat intensieve gevechten in Libië, evenals de vele mensenrechtenschendingen, waaronder willekeurige detentie, betekenen dat het niet als een veilige haven kan worden beschouwd en dat niemand daar naar terug mag worden gebracht.