Ahmed en zijn gezin zijn staatloze Rohingya en zullen worden uitgezet

Ahmed en zijn gezin zijn Rohingya. Zij moesten Myanmar ontvluchten wegens het aanhoudende geweld tegen Rohingya. Rohingya krijgen geen identiteitsbewijzen of andere documenten waarmee zij kunnen aantonen dat ze bestaan.

In Nederland leven zo’n 13.000 mensen zoals deze familie, die staatloos zijn. Ze hebben geen papieren en kunnen geen toekomst opbouwen. De familie Bakar mag niet blijven en kan nergens naartoe. Geen enkel land accepteert hen.

Maak een einde aan staatloosheid in Nederland

Het hebben van een nationaliteit wordt door veel mensen als vanzelfsprekend gezien. Maar dit geldt niet voor iedereen. Er zijn mensen die leven zonder nationaliteit: zij zijn staatloos. Ook in Nederland zijn er mensen die staatloos zijn, vaak zelfs in Nederland geboren. Als je staatloos bent, heb je geen paspoort en loop je tegen veel problemen aan. UNHCR, ASKV Steunpunt Vluchtelingen en Institute on Statelessness and Inclusion willen een einde aan deze situatie maken en zijn daarom een petitie gestart.

Wij als UNHCR willen een einde maken aan staatloosheid in Nederland. Teken de petitie op unhcr.nl/staatloosheid.

Wat betekent het om staatloos te zijn?