Vladimir (48) heeft als status ‘nationaliteit onbekend’

Vladimir (48) is geboren in de Sovjetrepubliek. Hij heeft een verblijfsvergunning, maar door de val van de Sovjetrepubliek staat hij geregistreerd als ‘nationaliteit onbekend’. Bekijk hier zijn verhaal.

Het verhaal van Vladimir

Vladimir is 48 jaar. Hij is geboren in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan, de Sovjetrepubliek. In 2002 kwam hij naar Nederland. Hij heeft een verblijfsvergunning, maar door de val van de Sovjetrepubliek staat hij geregistreerd als ‘nationaliteit onbekend’. Hij mag in Nederland wonen, maar kan door deze status bijvoorbeeld niet reizen en zijn familie in onder andere Canada opzoeken.

Het hebben van een nationaliteit wordt door veel mensen als vanzelfsprekend gezien. Maar dit geldt niet voor iedereen. Er zijn mensen die leven zonder nationaliteit: zij zijn staatloos. Ook in Nederland zijn er mensen die staatloos zijn, vaak zelfs in Nederland geboren. Als je staatloos bent, heb je geen paspoort en loop je tegen veel problemen aan. UNHCR, ASKV Steunpunt Vluchtelingen en Institute on Statelessness and Inclusion willen een einde aan deze situatie maken en zijn daarom een petitie gestart.

Wat betekent het om geregistreerd te staan als “nationaliteit onbekend”?