Bønnerop får tannlegens muslimske pasienter til å føle seg hjemme

En somalisk tannlege som selv har flyktet fra hjemlandet sitt, hjelper nå flyktninger som nylig har kommet til Norge.

 

OSLO, Norge (UNHCR) – Det er en mørk og snøfylt ettermiddag sentralt i Oslo. Inne på et tannlegekontor plassert over en pizzarestaurant, spilles muslimenes innkallelse til bønn over høyttalerne for å få de i all hovedsak muslimske pasientene til å føle seg roligere.

Bønneropene spilles av via en app, og intensjonen er ikke å kalle pasientene inn til bønn. Dette er bare en av metodene den 29-årige, svensk-somaliske tannlegen Amal Ali benytter for å få pasienter som nylig har kommet til Norge til å føle seg mer hjemme. Og dersom noen faktisk ønsker å be, legger hun inn tid til det i avtalen.

Ali flyktet sammen med familien til Skandinavia i 1991, og er glad for å kunne hjelpe mennesker, som i likhet med henne selv, har flyktningebakgrunn. Noen av dem som kommer for behandling hos henne har lav inntekt og har aldri besøkt en tannlege før.

– Enkelte dager føler jeg virkelig at jeg gjør en forskjell. Andre dager er jeg utkjørt, sier Ali.

– Men pasientene gir meg så mye. De lærer meg om Afrika og Midtøsten, og jeg får et innblikk i hvordan livene deres var. Det er da jeg kommer på at vi har noe spesielt til felles. Vi kommer alle fra et annet land – vi hadde alle et annet liv før vi kom hit.

Da Alis familie kom til Sverige, håpet de at det bare ville bli et kort opphold før borgerkrigen i Somalia ville ta slutt. Men kampene i Øst-Afrika fortsetter, og fører til at flere finner veien til Nord-Europa.

Ali er en av en håndfull svensk-somaliere som har fullført tannlegeutdanning. Etter fem år med studier på Göteborgs Universitet fikk hun sin tannlegelisens i 2012. Hun jobbet tre år i hjembyen Göteborg før hun flyttet til Oslo i nabolandet Norge.

– Når du møter disse flyktningene og ser hvordan mennesker gjennomgår fryktelige ting bare for å kunne ha et liv som jeg har her i Sverige og Norge, da innser du hvor velsignet du er, sier Ali.

Alis vei inn i tannlegebransjen var ikke lett. Da hun ble uteksaminert var hun den eneste tannlegen fra Afrika og den eneste som bar hijab.

– I begynnelsen var det veldig krevende, sier hun.

– Men da jeg åpnet munnen og de hørte at jeg snakket svensk og hadde dialekt fra Gøteborg, da var alt greit og vi kunne ha det hyggelig.

Tidlig i 2015, da muligheten til å få jobbe hovedsaklig med somaliske pasienter i Oslo dukket opp, så Ali dette som en sjelden sjanse til å få jobbe med mennesker med samme bakgrunn som henne selv.

Et år senere lærer hun fortsatt hvordan det er å være en rollemodell for andre innvandrere. Hennes pasienter i Oslo er ikke vant til å bli behandlet av en muslimsk kvinne. Unge kvinner vil gjerne snakke med henne om sine drømmer, utdannelse og ambisjoner.

– Somaliske menn har spurt om å få ta med sine døtre bare sånn at de skal få se at det finnes en kvinnelig, somalisk tannlege, forteller Ali.

Enkelte menn tror først hun er resepsjonist. Men så forandrer holdningen deres seg.

– De blir veldig respektfulle fordi du er kvinne og har klart dette. Det er veldig vanlig at det skjer, fordi de har aldri møtt en kvinnelig, somalisk tannlege før. Men når det skjer, så har de stor respekt, sier hun.

Ali møter ofte flyktninger som kom til Skandinavia med et mål som de jobber utrettelig mot. Andre har imidlertid gitt opp og begynt å tro at de aldri vil bli godtatt i samfunnet, samme hva de gjør.

– Det er ingen bro mellom disse gruppene, sier hun.

– Jeg vil gjerne være den broen og si «ja, det var vanskelig. Det var ikke lett å komme gjennom universitetet for å bli tannlege, med hijab, med min religion, med bønn fem ganger hver dag, med mål om å være en skikkelig muslim og samtidig være en frembragende student. Det er vanskelig, men der kan».

Amal sier at hun føler seg 99 prosent svensk. Samtidig, når hun jobber i Oslo, er hennes “Lille Somalia”, som hun kaller det, en påminnelse om hvor hun kommer fra. Når hun har muligheten forsøker hun å tilby noen av hennes tjenester gratis.

– Ikke alle somaliere fikk muligheten til å komme til Sverige og ta utdanning gratis, slik jeg kunne, sier hun.

– For meg ville det vært respektløst overfor de hjemme i Somalia hvis jeg kun jobbet og betalte skatt, og ikke ga noe mer tilbake. Jeg må gjøre noe for å vise at jeg fortsatt er en somalier også – samtidig som jeg har en svensk identitet.

Takket være hennes harde arbeid og mulighetene som finnes i Sverige, har Ali vist at også flyktninger kan lykkes.

– Forsøk å oppnå dine drømmer, fordi du kom til et land der du kan. Kom hit med en åpen innstilling og forsøk å utnytte alle mulighetene du kan få. Det kommer til å bli en kamp, med det er det uansett hvor i verden du er.