UNHCR en LGBT Asylum Support varen mee in botenparade Pride Amsterdam

UNHCR en LGBT Asylum Support zullen dit jaar samen meevaren in de botenparade van Pride Amsterdam op zaterdag 1 augustus 2020. We willen hiermee aandacht vragen voor LHBTI-asielzoekers en vluchtelingen en hen laten weten dat Nederland hen steunt en aanmoedigt.

“We moeten het recht hebben om te zijn wie we zijn, om vrij te zijn en om veilig te zijn,” zegt Pedro Fuentes*, 25 (links), een transgender man die gedwongen werd om El Salvador te ontvluchten. In Guatemala werd hij verliefd op Lucia Solorzano*, 25, een transgender vrouw die hij ontmoette bij de Pride twee jaar geleden. “Voor ons was het liefde op het eerste gezicht.” Pedro werd gedwongen zijn huis te verlaten toen criminele bendeleden dreigden hem te vermoorden als hij niet geen drugs voor hen wilde verkopen. “Ze dachten dat omdat ik een transgender persoon was, ik onopgemerkt langs de politie kon.” © UNHCR/Pablo Villagran

 

Wereldwijd worden LHBTI-mensen nog altijd dagelijks gediscrimineerd, vervolgd en bedreigd met opsluiting of de dood. In 70 landen in de wereld is homoseksualiteit strafbaar. Velen zien geen andere keuze dan te vluchten en in een ander land asiel aan te vragen. Dit zou geen keuze mogen zijn. Niemand zou moeten vluchten om wie je liefhebt of om wie je bent.

Van LHBTI-asielzoekers en vluchtelingen wordt nog te vaak verwacht dat zij kunnen terugkeren naar hun landen van herkomst, landen waar het voor hen levensgevaarlijk kan zijn.

Maar ook in Nederland is er nog belangrijk werk te doen. Veel LHBTI-asielzoekers en vluchtelingen worden in AZC’s gediscrimineerd en bedreigd of raken na vestiging in de gemeente in een isolement.

Het is daarom enorm belangrijk om tijdens de botenparade aandacht te besteden aan LHBTI-asielzoekers en vluchtelingen en hen laten weten dat Nederland hen steunt en aanmoedigt. Je bent hier veilig om te houden van wie je houdt en veilig om te zijn wie je bent.

UNHCR Nederland en LGBT Asylum Support willen LHBTI-asielzoekers en vluchtelingen duidelijk maken: You Are Safe Here. We take pride in you. Wij zijn als organisaties trots op de veerkracht die zij tonen en wij komen met trots op voor LHBTI-vluchtelingen.