Norsk støtte til venezuelanske flyktninger gir livsviktig økonomisk stabilitet til familier

Finansieringen fra Norge støtter venezuelanske flyktninger og migranter som er rammet av virkningen av COVID-19-pandemien.

Innesperring har ført til at Maria og hennes familie er uten inntekt. Norsk support har gjort en stor forskjell for Maria og hennes familie i disse vanskelige tider.
© UNHCR/Angela Hurtado

COVID-19 kjenner ingen grenser og truer helsen til millioner av mennesker. Det utgjør også sosioøkonomisk risiko med alvorlige konsekvenser for flyktningenes levebrød. Finansieringen fra Norge støtter venezuelanske flyktninger og migranter som er rammet av virkningen av COVID-19-pandemien.

Fordrevne venezuelanere slet allerede, etter å ha forlatt landet sitt på grunn av vold, personforfølgelse, politisk ustabilitet og mat- og medisinmangel. Nå har livene deres blitt ytterligere vanskeliggjort av pandemien.

Per juli 2020 bor 5,3 millioner flyktninger og migranter fra Venezuela utenfor sitt land, i det som allerede er den største flyktningekrisen i Latinamerikas moderne historie og en av de største i verden. Etter hvert som venezuelanere følger karantene- og isolasjonstiltak i sine vertsland, har mange av dem mistet sin inntekt – og med dette, deres midler til å sørge for familiene sine. Den venezuelanske bestemoren Maria, 55 år gammel og bosatt i Medellín i Colombia, sammen med sin sønn, svigerdatter og deres tvillingdøtre, er en av dem.

Maria begynte å jobbe med å selge snacks og kaffe som gateselger i Medellín. Så snart isolasjon og karantene tiltak ble iverksatt, kunne hun ikke lenger tjene til livets opphold. Hun var bekymret for å miste den lille leiligheten hun bodde i med familien sin, siden sønnen også mistet jobben. For at svigerdatteren skulle kunne fortsette å amme, ble det rutine å hoppe over måltider.

«På et tidspunkt spiste vi bare ett måltid om dagen. Vi kan kanskje tåle det, men jeg kan ikke forestille meg at vi lever slik resten av livet. Jeg ber til himmelen om å løse situasjonen, slik at vi kan gå tilbake til et normalt liv.» sa hun.

Selv om flyktninger og migranter som Maria har blitt tvunget til å forlate sine hjem for å søke etter sikkerhet og et mer stabilt liv, har mange nå mistet jobbene sine, sine sparepenger, og risikerer utkastelse fra boligen sin. Å jobbe i den uformelle sektoren, der har de ingen sikkerhetsnett, og noen har besluttet at de ikke har noe annet valg enn å dra hjem igjen, til tross for eksponering for helserisiko og det vedvarende farenivået.

María Lago* er en venezuelansk bestemor bosatt i Medellin, Colombia, med sin familie. Innesperring har ført til at familien er uten inntekt, så UNHCR har grepet inn for å støtte dem med kontanthjelp for å dekke presserende behov. ©UNHCR/Angela Hurtado

UNHCR har hjulpet venezuelanske flyktninger og migranter i nabolandene siden 2014, og de ansatte har blitt der og levert viktig hjelp under pandemien. Sammen med partnere arbeider UNHCR for å beskytte og hjelpe de mange fordrevne venezuelanerne, blant annet ved å sikre trygge mottaksforhold, gi oppholdssted og registreringsstøtte. Dette er gjort mulig takket være givere som Norge, som nylig har bevilget ytterligere midler på 15 millioner kroner (1,58 millioner dollar) for å støtte fordrevne venezuelanere.

«Med den sjenerøse støtten fra Norge kan UNHCR yte bistand for å møte de grunnleggende behovene til venezuelanere som har flyktet fra sine hjem. Forverret motgang og økonomiske konsekvenser av COVID-19 gjør dette enda viktigere,» sier UNHCR-representanten i Nord-Europa Henrik M. Nordentoft.

Finansieringen fra Norge sikrer at UNHCR kan gi direkte kontanthjelp til de mest sårbare blant de venezuelanske flyktningene og asylsøkerne, spesielt familier med små barn eller funksjonshemmede eller eldre medlemmer, samt de som står i fare for å bli kastet ut eller på randen av underernæring. Kontantbaserte intervensjoner styrker flyktninger, slik at de får tilgang til deres viktigste behov og dermed kan forsørge sine familier.

Støtten har gjort en stor forskjell for Maria og hennes familie i disse vanskelige tider. Hun kan nå kjøpe viktige varer til barnebarna, og hun er i stand til å sikre at hvert familiemedlem nå har tre næringsrike måltider om dagen.

«Det var for min familie at jeg krysset grensen, og det er for min familie at jeg vil finne en måte å jobbe på. Jeg tror bestemt at vi vil komme ut av karantene sterkere,» sa Maria.

Norges støtte til UNHCR

Norges finansiering av 1,58 millioner dollar til Venezuelas flyktningkriserespons kommer på toppen av et annet bidrag på 666.473 dollar til Venezuela-situasjonen tidligere i år. I 2019 ga Norge UNHCR nesten to millioner dollar til Venezuela.

Norge har lenge vært en sterk og konsekvent giver til UNHCR og er den største giveren når det ses per innbygger. I 2019 ble Norge rangert som UNHCRs syvende totalt sett største giver med et samlet bidrag på 94 millioner dollar, hvorav om lag 50 prosent bestemmes av UNHCR for operasjoner med høy prioritet.