På oppdrag fra UNHCR, lanseres i dag en rapport som analyserer juridisk praksis omkring statsløshet i Norge. UNHCR roser at Norge har forpliktet seg til å avskaffe statsløshet, men gjentar også sine konkrete anbefalinger til landet på dette området.
I rapporten “Statsløse i norsk rettspraksis” gir Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) en analyse av situasjonen for statsløse i Norge, fem år etter at en kartlegging av statsløshet i Norge ble foretatt av UNHCRs representasjon for de nordiske og baltiske landene.
Ved å undersøke en rekke konkrete rettssaker med statsløse, kartlegger den nye rapporten anvendelsen av statsløshetskonvensjonen fra 1954 i norsk rettspraksis, med særlig fokus på tolkningen av definisjonen av statsløshet og juridisk status for statsløse.
NOAS konkluderer med at manglene i lovgivning og praksis, som ble identifisert av UNHCR i den tidligere kartleggingen, fortsatt eksisterer, og at flere områder av norsk rettspraksis er i strid med anbefalingene fra UNHCR.
“Norge er en mangeårig partner i vårt kollektive, internasjonale arbeid for å få slutt på statsløshet, og UNHCR er takknemlig for det fortsatte engagementet, sist bekreftet på High-Level Event on Statelessness i 2019. Vi gjentar våre anbefalinger til Norge om å innføre en definisjon av statsløshet i lovgivningen, samt å etablere en dedikert prosedyre for fastsettelse av statsløshet for bedre å identifisere og beskytte statsløse mennesker,” sier Henrik M. Nordentoft, UNHCRs Representant for de nordiske og baltiske landene.
Den norske regjeringen godtok nylig anbefalinger fra FNs menneskerettighetsråd (OHCHR), en del av rådets Universal Periodic Review av Norge, om å vurdere disse konkrete trinnene knyttet til statsløshet, og UNHCR er klar til å støtte og bistå i prosessen.
Dessuten er det positivt at den norske regjeringen i oktober 2016 utstedte en instruks som lar statsløse barn født i Norge få norsk statsborgerskap i tråd med standardene i konvensjonen om reduksjon av statsløshet. Dette er et viktig skritt for å sikre at ingen barn blir født statsløse – det klare målet for UNHCR-UNICEF-koalisjonen om alle barns rett til en nasjonalitet.
UNHCR har gjennomført kartlegginger av statsløshet i flere land i Europa, inkludert Norge. Målet er å øke bevisstheten og skape en bedre forståelse av situasjonen til statsløse. I tillegg er det UNHCRs håp at kartleggingen og oppfølgingsrapportene, som den nettopp publiserte av NOAS, vil bidra til en fortsatt dialog med regjeringer for å begrense statsløshet og styrke beskyttelsen av statsløse i landene i regionen.
Dette stemmer overens med visjonen til UNHCRs ambisiøse #IBelong-kampanje – en tiårig handlingsplan, lansert i 2014 i partnerskap med stater, internasjonale organisasjoner og sivilsamfunn, med sikte på å eliminere statsløshet globalt innen utgangen av 2024.
Selv om det å ha nasjonalitet er en menneskerettighet, er millioner av mennesker statsløse rundt om i verden. Statsløse individer eksisterer ikke “på papiret”, nektes statsborgerskap og tilhører offisielt ikke noe land – generelt på grunn av regulatoriske og juridiske barrierer. Som et resultat har de ofte ikke lov til å gå på skole, oppsøke lege, få jobb, åpne bankkonto, kjøpe hus eller til og med gifte seg. Grunnleggende rettigheter og tjenester som vi andre tar for gitt.
“Statsløshet er et globalt problem som rammer millioner av mennesker, men det er mulig å løse med relativt enkle endringer i lov og praksis. UNHCR har satt et ambisiøst mål om å få slutt på statsløshet innen 2024, men for å gjøre det trenger vi stater og andre interessenter for å øke innsatsen, inkludert Norge,” sier Henrik M. Nordentoft.
Les hele rapporten “Statsløse i norsk rettspraksis” fra NOAS (2020) her.
Få tilgang til UNHCRs Mapping on Statelessness in Norway (2015) her.
Lær mer om UNHCRs #IBelong-kampanje her.
Se UNHCRs “5 things to know about Statelesness” her.
Del på Facebook Del på Twitter