Mer än 200 000 sydsudanesiska flyktingar har flytt från konflikten i Sudan och återvänt till Sydsudan, men många finner sig strandsatta i avlägsna gränsområden. Sveriges stöd till UNHCR är av yttersta vikt för att kunna fortsätta det livsavgörande stödet i regionen.
Sydsudan kämpar med en av Afrikas största flyktingkriser som förvärrats av den senaste tidens konflikt i Sudan. Regionen stod redan inför stora utmaningar, med uppskattningsvis 9,4 miljoner människor i behov av humanitärt bistånd 2023. Sedan striderna bröt ut i Sudan i mitten av april i år har mer än fem miljoner flytt, och mer än 290 000 personer har tagit sig till Sydsudan för att söka säkerhet.
Sydsudan har genomlidit ett årtionde av konflikter och kämpar fortfarande med sporadiskt våld, långvarig livsmedelsbrist och de förödande effekterna av översvämningar. Detta har lett till uppskattningsvis 2,2 miljoner internflyktingar och att mer än 2,3 miljoner människor har flytt till grannländer, till exempel Sudan. Men många sydsudanesiska flyktingar som bor i Sudan återvänder nu till sitt hemland för att undkomma det pågående våldet.
Flyktingar, återvändande flyktingar och tredjelandsmedborgare som anländer vid gränsen under de senaste månaderna har uthärdat utmanande resor präglade av utpressning, utfrågning och trakasserier. Översvämningar på grund av regnperioden och klimatförändringar har förvärrat situationen. De flesta av de nyanlända är kvinnor och barn, som löper ökad risk för diskriminering och våld när de tvingas fly.
Trots den försämrade humanitära situation i landet har Sydsudan välkomnat människor som flyr från konflikten i Sudan, vilket innebär att behovet av finansiering har ökat.
Sverige är en av de största givarna till UNHCR:s insatser i Sydsudan och har bidragit med 1,4 miljoner dollar 2023. Denna finansiering gör det möjligt för UNHCR att fortsätta att tillhandahålla livsavgörande hjälp till flyktingar, återvändande flyktingar, internflyktingar och tredjelandsmedborgare i Sydsudan.
Den stora tillströmningen av människor på flykt till gränsen mellan Sudan och Sydsudan har orsakat problem med vidare transport. UNHCR och IOM har etablerat tillfälliga transport- och transitcenter och sedan början av konflikten har över 137 000 människor fått stöd med vidare transport. Ytterligare 16 600 personer har registrerats med hjälp av biometrik.
På grund av ökningen av ankomster har livsmedelssäkerheten förvärrats, vilket lett till allvarliga konsekvenser för barns hälsa. Över 1 760 barn under fem år har screenats för undernäring och UNHCR har tillsammans med partners delat ut nödmat för att tillgodose de mest omedelbara näringsbehoven hos de nyanlända.
För att säkerställa en grundläggande levnadsstandard för flyktingar, återvändande flyktingar och tredjelandsmedborgare förser UNHCR nyanlända med förnödenheter, såsom filtar, liggunderlag och hinkar. Akut medicinsk behandling tillhandahålls också, liksom hygienartiklar och latriner.
På grund av det stora antalet kvinnor och barn som anländer till Sydsudan har UNHCR tillsammans med regeringsmyndigheter inrättat arbetsgrupper med fokus på skydd av barn och könsrelaterat våld. Åtgärder för att skydda kvinnor och barn omfattar även könsmedvetet gemensamt boende, toaletter och badanläggningar samt at sörja för att det finns tillräcklig belysning.
Mer än 260 000 ankomster under de senaste fem månaderna har lett till ett behov av att renovera tillgängliga nödbostäder och bygga fler. UNHCR, med stöd från partners, bygger ut de gemensamma nödbostäderna, 69 stycken är nästan färdigbyggda och ytterligare 105 är under konstruktion. 30 familjetälthar satts upp för familjer som tidigare tvingades sova i det fria.
Översvämningar, på grund av klimatförändringar och regnperioden, har förstört flera vägar till avlägsna transitcentren. Nu har den stora förbindelsevägen mellan de södra delarna av landet och den norra gränsen återställts, vilket gör att akut humanitär hjälp, bland annat från UNHCR, kan nå transitcentren.
Sverige som givare till UNHCR:
Sverige är UNHCR:s största givare av flerårigt, icke-öronmärkt finansiering, vilket gör det möjligt för UNHCR att nå avlägsna områden och höja insatserna i utdragna kriser som den i Sydsudan. Sverige har hittills bidragit med 118,9 miljoner dollar till UNHCR under 2023, varav 69 miljoner dollar, motsvarande 59 %, var icke- öronmärkta medel. Sverige är också den fjärde största givaren till UNHCR:s verksamhet i Sydsudan under 2023 och har bidragit med 1,4 miljoner dollar. Under 2022 bidrog Sverige med totalt 145,7 miljoner dollar, varav 3,7 miljoner dollar gick till situationen i Sydsudan och 99,3 miljoner dollar inte var öronmärkt.
Dela på Facebook Dela på Twitter