Framstående supportrar

Goodwill-ambassadörer 

Våra goodwill-ambassadörer är några av UNHCR:s mest välkända ansikten, som skådespelarna Cate Blanchett, Ben Stiller och Kristin Davis, författaren Khaled Hosseini och den olympiska medaljören i simning, Yusra Mardini. De hjälper till att öka medvetenheten om UNHCR och den globala flyktingsituationen i alla världens hörn genom sitt inflytande, engagemang och hårda arbete.

En fullständig lista över våra goodwill-ambassadörer finns här (på engelska).

 

Svensk-amerikanska Barbara Hendricks

Svensk-amerikanska operasångerskan Barbara Hendricks har stöttat UNHCR sedan 1987 och är UNHCR:s längst sittande Goodwill Ambassador. Under de senaste 25 åren har Barbara engagerat sig i flyktingfrågor genom påverkansarbete och insamlingsprojekt. Tillsammans med UNHCR har Barbara besökt flyktingar och träffat policyrådgivare i Afrika, Asien och Europa och bidragit till ökad medvetenhet om läget för människor på flykt.

Barbara har ofta medverkat i aktiviteter kring Världsflyktingdagen och har flera gånger uppträtt på ceremonin där UNHCR:s Nansenpris utdelas. Genom åren har Barbara träffat flyktingar i bland annat Moçambique, Thailand, Etiopien och Grekland.

1992 besökte hon flera kambodjanska flyktingläger i Thailand och året därpå återvände hon för att möta samma flyktingar när de då kunde återvända till Kambodja. Under en resa till Grekland 2016 uppträdde Barbara på Thessalonikis konserthall för att samla in pengar till stöd för ett säkert boende för ensamkommande flyktingbarn efter att hon träffat barn i tillfälliga flyktingläger. 2019 var Barbara med på det Globala flyktingforumet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Högprofilerade supportrar

UNHCR har även stöd från flera andra ledande supportrar. De stödjer UNHCR:s arbete genom att använda sitt inflytande till att samla in pengar, öka medvetenheten om den globala flyktingsituationen och hjälpa flyktingar att göra sina röster hörda. En fullständig lista över UNHCR:s högprofilerade supportrar finns här (på engelska).

 

Särskilda sändebudet Angelina Jolie

Efter flera års hängivet arbete för UNHCR och flyktingarnas sak blev Angelina Jolie utsedd till särskilt sändebud i april 2012.

I sin utökade roll fokuserar Angelina Jolie på allvarliga kriser som leder till massflykt, samt på påverkansarbete och att representera UNHCR och flyktingkommissarien på diplomatisk nivå. Hon för också dialog med beslutsfattare inom globala flyktingfrågor.

Genom sitt engagemang har hon bidragit till det viktiga arbetet med att hitta lösningar för människor som tvingats på flykt. Läs mer här (på engelska).