UNITED IN MUSIC: En virtuell välgörenhetskonsert till stöd för UNHCR:s coronavirusrespons

Pressmeddelande

Refugee and asylum-seeking children perform a pop-up philharmonic concert in central Stockholm. Ron Davis Alvarez from Venezuela is their artistic leader.

Över 50 orkestermusiker från 30 länder, under ledning av kapellmästare Shlomo Mintz, ger en virtuell konsert för att samla in pengar till UNHCR:s (FN:s flyktingkommissariat) COVID-19-respons.

United in Music kommer att ha sin premiär torsdag 28 maj kl. 19:00 svensk tid och vara tillgänglig via UNHCR:s globala YouTube-kanaler. Initiativet till insamlingseventet togs av Shlomo Mintz, en världsberömd violinvirtuos och dirigent, som svar på en uppmaning från Christine Mori och Alexis Spieldenner från Bravo Niagara!-konstfestivalen i Kanada. Duon inbjöd kapellmästare Mintz att samarbeta kring ett virtuellt framträdande av Vivaldis berömda Konsert för fyra violiner, tillsammans med musiker från olika orkestrar i Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien samt USA. United in Music kommer att spelas in av de olika artistensemblerna i sina hem. Artisterna kommer att framföra verk av Vivaldi, Kreisler samt Rachmaninoff.

Alla donationer från konserten går oavkortat till UNHCR:s arbete för att skydda flyktingar och deras värdsamhällen som del av den pågående globala kampen mot COVID-19.

”Ursprungsidén bakom konserten var att sprida ett budskap om hopp genom musik och glädje till människors hem i dessa svåra tider,” säger Mintz. ”Vi vet att det finns miljontals människor i världen som tvingats fly från sina hem och befinner sig i akut behov av humanitär hjälp — särskilt nu. Det gav mig idén att förvandla denna musikföreställning till en insamling. Vårt mål är att hjälpa till att samla in pengar till UNHCR:s arbete med att hjälpa flyktingfamiljer som nu hotas av COVID-19.”

Eventet kommer att innehålla en välkomsthälsning från Filippo Grandi, FN:s Högkommissarie för flyktingar, och stöds av Barbara Hendricks, den i USA födda världsberömda klassiska sångerskan som är UNHCR:s goodwillambassadör.

”Musik har kraften att lyfta och förena människor — särskilt i svåra tider”, säger Hendricks. ”Medan vi fortsätter att fysiskt distansera oss från varandra utgör virtuell kommunikation tråden som binder oss samman. Jag är tacksam gentemot kapellmästare Mintz och alla de artister som hjälper UNHCR:s livsviktiga uppdrag att stödja flyktingar. Varje krona som samlas in kommer att bidra till att rädda livet på miljoner barn, kvinnor och män som tvingats bort från sina hem.”

”Det här är ett fantastiskt exempel på organisationer från hela världen som gör gemensam sak för att på ett kreativt sätt stödja flyktingar, och vi är enormt tacksamma gentemot kapellmästare Shlomo Mintz, Bravo Niagara! konstfestival, och alla de briljanta musiker som samarbetar för att samla in pengar till UNHCR:s COVID-19-respons,” säger Filippo Grandi, FN:s Högkommissarie för flyktingar.