En intervju med vår svensk-danska kollega Marie Hesselholdt i Aden, Jemen.
Marie Hesselholdt besöker två läger utanför Al Ribat i Lahj-provinsen norr om Aden. © UNHCR/Hesham Salem
“Att arbeta för UNHCR är inte lätt men man lär sig så mycket när man lyssnar till berättelserna från de som tvingats fly.
Att jag hamnade på UNHCR var lite av en slump. Jag jobbade med frivilligorganisationer i forna Jugoslavien och fick möjligheten att börja på en tjänst med UNHCR. Jag insåg att jag hade funnit rätt balans – en roll där jag kunde ge stöd och samtidigt arbeta med och lära mig av människor som tvingats på flykt – och bestämde mig för att stanna kvar. Jag började genom UN Volunteer-programmet och fortsatte sedan som konsult och sedan som Junior Professional Officer och fortsatte vidare.
Jag uppskattar verkligen att vara en del av ett team som skapar program för att ge stöd åt människor som tvingats fly.
Genom sitt uppdrag att skydda flyktingar har UNHCR en särskild roll i humanitär respons. I Jemen är vårt fokus på skydd väsentligt. Krig är något som händer människor – att tvingas fly är inte ett val.”
”I Jemen ger vi stöd till mer än fyra miljoner internflyktingar och över 100 000 flyktingar och asylsökande – mitt under ett pågående krig. För många människor på flykt från östra Afrika och Afrikas horn – främst Somalia och Etiopien – är Jemen framför allt ett transitland. Även om vi har sett färre flyktingar under konflikten och särskilt under pandemin är det fortfarande ett stort antal människor som passerar igenom landet.
UNHCR i Jemen tillhandahåller alla sorters stöd. Skyddsteamet ger stöd till personer med specifika behov och tillämpar community-based protection, eller skydd och stöd som är starkt förankrat inom de samhällen där UNHCR arbetar. UNHCR arbetar även aktivt med stöd kring könsrelaterat våld och barns rättigheter.
Den största delen av UNHCR:s arbete är med internflyktingar. I Jemen rör sig konfliktens frontlinje över landet. När konflikten flyttar sig i en viss riktning ser vi ytterligare människor som tvingas fly. När det händer påbörjar vi vår respons.
Det finns mer än 4,2 miljoner internflyktingar i Jemen och de allra flest tvingades på flykt för en tid sedan men har inte kunnat återvända hem på grund av konflikten vid frontlinjen.
Över de senaste sex månaderna har vi fokuserat särskilt på situationen i Marib i norra Jemen. Det är ett av områdena där konflikten är som mest aktiv och där vi har sett störst tvångsförflyttning. Situationen har blivit allt mer kritisk under de senaste månaderna. Vi har ett fältkontor i Marib och vi stödjer internflyktingar med skydd och stöd så som filtar, hygienartiklar, köksredskap och tak över huvudet.”
”Bland de bästa upplevelserna är de tillfällen då man ha kunnat ge stöd åt någon och när man kan se att ens arbete har gjort skillnad. Till exempel när man lyckas hjälpa någon att återfinna en familjemedlem som försvunnit.
Det är också väldigt speciellt när man ser flyktingar bli vidarebosatta, särskilt den stunden när man får ett meddelande om att en familj stigit på ett flygplan och lämnat. De är tillfällen av lättnad och glädje.
För mig som svensk som jobbar i Jemen är det särskilt speciellt att Sverige är en av ytterst få länder som tar emot kvotflyktingar från Jemen.
I min roll som Protection Officer är några av de bästa upplevelserna när man ser styrkan av samarbetet mellan nationella och internationella kollegor. När lokal kunskap och erfarenhet ‘klickar’ med redskapen som jag har med mig som internationell medarbetare och vi hittar lösningar tillsammans.”
”Jemen är en extremt komplex situation. För många av oss som jobbar här är det en av de mest komplexa kriserna vi har arbetat med. Jemen är främst en kris där människor befinner sig på flykt och är i behov av skydd men krisen är också tätt kopplad till otrygg livsmedelsförsörjning och det svåra ekonomiska läget.
En av de största utmaningarna med att jobba här är att trots att det är en av de största humanitära kriserna i världen är det också en av de minst kända kriserna i världen. Det är en stor utmaning att öka medvetenheten om de svårigheter vi ser i vårt arbete när folk i allmänhet inte vet mycket om Jemen. En internflykting är en internflykting och en flykting är en flykting – det spelar ingen roll vart i världen man befinner sig. När man arbetar i Jemen i det nuvarande världsläget vill man understryka det.
Som UNHCR arbetar vi med andra FN-organisationer och det bredare humanitära samfundet. Bristerna i finansiellt stöd påverkar oss alla och innebär att det stöd som faktiskt finns för människor på flykt inte kompletteras tillräckligt av andra. Det blir därför mycket svårt att bygga upp något mer långsiktigt bortom den omedelbara responsen i nödsituationer. Som en del av det humanitära samfundet känner vi att vi aldrig kan göra tillräckligt. Vi måste alltid prioritera vem vi ska ge stöd till eftersom det finansiella stödet vi har inte täcker allt. Det här är mycket svåra avvägningar men de är beslut som måste tas. Vi måste ofta göra vad vi kan med det som finns tillgängligt istället för att kunna arbeta med de resurser som faktiskt krävs.”
”Berättelser från fältet” är en intervjuserie som ger inblick i hur vardagen kan se ut för några av våra nordeuropeiska kolleger som arbetar för UNHCR, FN:s flyktingorgan, runt om i världen.
UNHCR är på plats i 135 länder och territorier runt om i världen och hjälper män, kvinnor och barn som tvingats på flykt på grund av krig, våld och förföljelse. Vårt huvudkontor finns i Genève, Schweiz, men den stora merparten av våra medarbetare arbetar i fält och på de platser i världen där de flesta flyktingar befinner sig.
Läs mer om UNHCR:s arbete här.
Dela på Facebook Dela på Twitter