Erika Löfgren, Senior Durable Solutions Associate hos UNHCR:s representation för de nordiska och baltiska länderna, talade vid lanseringsmötet.
7:e februari närvarade UNHCR vid lanseringen av ett pilotprojekt för ideellt flyktingstöd i Danderyd. Projektet är det första i sitt slag i Sverige och syftar till att matcha nyanlända flyktingar med etablerade familjer som kan fungera som en inkörsport till det svenska samhället från dag ett. Pilotprojektet finansieras av Länsstyrelsen i Stockholm och drivs av Danderyds kommun i nära samarbete med civilsamhällesorganisationen En Utsträckt Hand. UNHCR har stöttat projektet genom hela processen.
Informationsmötet var välbesökt av lokalbor som kom för att lära sig om programmet och höra mer om vad det innebär att bli välkomstguide för nyanlända flyktingar. Erika Löfgren, som är Senior Durable Solutions Associate hos UNHCR:s representation för de nordiska och baltiska länderna och ansvarig för ideellt flyktingstöd, talade på mötet, tillsammans med representanter från de kanadensiska ambassaderna i Stockholm och London, integrationssamordnare från Danderyds kommun samt en representant från En Utsträckt Hand.
Erika Löfgren berättade om vikten av sådana program:
“Mänskliga möten är nyckeln till fysiskt och psykiskt välbefinnande, och för att man ska känna sig välkommen i sitt nya samhälle. För nyanlända flyktingar kan detta leda till snabbare integration , att man snabbare hittar ett jobb och lär sig språket. Att involvera civilsamhällesorganisationer och enskilda individer i integration leder även till mer välkomnande samhällen och en bättre förståelse för flyktingars situation.”
Hon berättar om UNHCR:s roll i projektet:
“UNHCR har aktivt bedrivit påverkansarbete kring att ideellt flyktingstöd ska införas i Sverige. Resultatet av vår förstudie från 2020, och vår dialog med olika aktörer, visade att den ursprungliga modellen behövde anpassas till svensk kontext. Nu ser vi den anpassade modellen i pilotprojektet här i Danderyd, där UNHCR aktivt stöttat processen från första början, samt i Mora kommun där ett annat pilotprojekt är på gång.”
Johanna Larsson, ledare för Danderyds projekt för ideellt flyktingstöd:
“Vi hoppas kunna match alla nyanlända med en välkomstguide från den dagen de kommer till Danderyd. Vi organiserar kurser för de som vill bli flyktingguider, samtidigt som vi informerar alla nyanlända om vad de kan förvänta sig av sin guide. Därutöver erbjuder vi en mängd olika aktiviteter. Allt syftar till att snabba på integrationen och att underlätta livet för våra nya kommuninvånare.”
Kajsa Marsk Rives, ordförande för En Utsträckt Hand:
“Vårt mål är att hjälpa våra nya grannar att få en så bra start som möjligt här i Danderyd. Till exempel arrangerar vi språkcaféer, hjälper till med kontakt med myndigheter och sjukvård, samt att söka jobb. Utöver detta arrangerar vi en mängd olika aktiviteter som att gå på muséer, trädgårdsarbete eller helt enkelt att bara träffas och umgås.”
Ideellt flyktingstöd är en integrationsmodell som betonar vikten av att involvera lokalsamhället. Medborgare och lokala civilsamhällesorganisationer stödjer statens och kommunens flyktingmottagande genom att bidra med kulturellt, emotionellt och praktiskt stöd till nyanlända flyktingar. Att anpassa sig till ett nytt land kan vara svårt på grund av kulturella och språkmässiga skillnader, samt avsaknaden av nätverk och brist på tillgång till arbetsmarknaden, men att matcha flyktingar med lokala välkomstguider kan underlätta integrationen. Även om svenskt integrationsarbete inte involverat civilsamhällesorganisationer på ett lika systematiskt sätt innan, så är ideellt flyktingstöd en populär modell för integration i andra länder, såsom Kanada, Tyskland och Storbritannien.
Kommer vi att se fler ideellt flyktingstöd-projekt i kommuner runt om i Sverige i framtiden? Erika Löfgren är optimistisk:
“Vi är väldigt glada för vårt samarbete med Danderyd och Mora, och kommunerna samarbetar nu även med varandra. Flera andra kommuner har visat intresse för konceptet och att sjösätta pilotprojekt. Vi hoppas att projekten i de två pilotkommunerna kommer inspirera fler att göra samma sak.
För att läsa mer om ideellt flyktingstöd, se denna länk.
För att läsa vår förstudie, se denna länk (på engelska).
Dela på Facebook Dela på Twitter