800 Venezolanen arriveren dagelijks in Brazilië: UNHCR schaalt hulp op

Volgens de Braziliaanse overheid arriveren dagelijks ongeveer 800 Venezolanen in Brazilië. Door de verslechtering in de complexe politieke en socio-economische situatie in Venezuela, steken Venezolanen de grens over op zoek naar voedsel, onderdak en gezondheidszorg. Een groot aantal heeft ook internationale bescherming nodig.

© UNHCR/Reynesson Damasceno

Sinds 2017 zijn meer dan 52.000 Venezolanen de grens overgestoken met Brazilië. Naar schatting 40.000 mensen kwamen via de afgelegen regio Roraima het land binnen en zijn naar de regionale hoofdstad Boa Vista getrokken.

Noodtoestand in Brazilië

De Braziliaanse autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen en 190 miljoen real (ongeveer 58 miljoen dollar) extra uitgetrokken voor noodhulp aan de Venezolanen die zijn gearriveerd.

UNHCR schaalt hulp op

UNHCR en de Braziliaanse federale overheid werken samen om ervoor te zorgen dat mensen geregistreerd worden, waardoor zij toegang krijgen tot opvang en gezondheidszorg, en basisbenodigdheden ontvangen zoals hygiënekits en matrassen.

Zorgen om Venezolaanse daklozen in Brazilië

UNHCR en de Braziliaanse autoriteiten maken zich zorgen over de situatie van Venezolanen die op straat leven. Op straat zijn zij extra kwetsbaar voor geweld en seksueel te worden uitgebuit. We hebben inmiddels twee nieuwe centra geopend in Boa Vista, waar 500 mensen per opvangcentrum kunnen verblijven. De centra zitten echter al bijna vol. Prioriteit wordt daarom gegeven aan kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met specifieke zorgvragen.

Vouchers voor eten en aanvullende hulp

UNHCR runt de opvangcentra en is verantwoordelijk voor de biometrische registratie van nieuwe mensen die zich aanmelden. Zodra zij zijn geregistreerd, kunnen we hen vouchers verstrekken voor eten en andere noodhulp. De Braziliaanse overheid biedt bovendien drie warme maaltijden per dag.

Naar schatting 1,5 miljoen Venezolanen zijn ontheemd geraakt door de verslechterde situatie in hun geboorteland. En niet alleen in Brazilië, ook in onder meer Colombia, Ecuador en de Verenigde Staten arriveren dagelijks nieuwe Venezolanen die huis en haard moesten achterlaten. We zien een stijging van 2.000% in het aantal asielaanvragen sinds 2014. In Brazilië, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Panama, Peru, Venezuela en de Zuidelijke Caraïben is hulp nodig om Venezolanen op te vangen. Van de 46 miljoen US dollar die nodig is om de hulp in de regio op te schalen, is tot nu toe slechts 4% ontvangen.

Meer weten over de crisis in Venezuela?

– Hier lees je meer over de zorg om en voor Venezulanen in de straten van Brazilië (Engelstalig).

– Duik in de cijfers: de meest actuele data over de crisis in Venezuela vind je in onze databank.

– Positief verhaal: Van de crisis in Venezuela naar hemel-op-aarde in Colombia (Engelstalig artikel).