Vælg sprog for vores globale side

Vælg en landeside
 

Global Compact on Refugees

En historisk aftale for verdens flygtninge

I 2018 blev verden enig om en ny vej frem for flygtninge og deres værter. Den globale aftale, Global Compact on Refugees, har til formål at forbedre den internationale respons på nye og eksisterende flygtningesituationer, samt sikre, at flygtninge og de lande og samfund, der huser dem, får den støtte, de har brug for.

De nordiske og baltiske lande har været stærke og engagerede tilhængere af Global Compact on Refugees fra begyndelsen. Ved de to første Global Refugee Fora i 2019 og 2023 afgav landene i regionen en lang række vigtige løfter, der bidrager med afgørende initiativer, partnerskaber og finansiel støtte – og de demonstrerede hermed deres engagement i at realisere målsætningerne i den nye globale flygtningeaftale.

Hvad er Den Globale Flygtningeaftale (The Global Compact on Refugees)?

Den Globale Flygtningeaftale er en rammeaftale – der blev stadfæstet af FN’s Generalforsamling i 2018 – for en mere forudsigelig og retfærdig ansvarsdeling, der anerkender, at en bæredygtig løsning på flygtningesituationer ikke kan opnås uden internationalt samarbejde. Aftalen giver en plan for regeringer, internationale organisationer og andre aktører for at sikre, at værtssamfund får den støtte, de har brug for, og at flygtninge kan leve produktive liv. Aftalen udgør en unik mulighed for at transformere det globale respons på flygtningesituationer – til gavn for både flygtninge og de samfund, der huser dem.

De fire hovedmålsætninger i Den Globale Flygtnigneaftale er:

  • Lette presset på værtslandene;
  • Fremme flygtninges selvstændighed og selvhjulpenhed;
  • Øge adgangen til løsninger i udviklingslande;
  • Støtte forhold i oprindelseslande, så flere flygtninge frivilligt kan vende hjem på sikker og værdig måde.

Den Globale Flygtningeaftale er udviklet på baggrund af den afgørende New York Erklæring om flygtninge og migranter fra 2016, der opstillede en vision for en mere omfattende og jævnbyrdig respons på flygtningekriser.

Få mere viden om Global Compact on Refugees

Digital platform

På den digitale platform for Global Compact on Refugees kan du få et overblik over tilsagn og løfter, følge fremskridtene samt udforske gode erfaringer og praksis.

UNHCR's kvik-guide

Få kendskab til de grundlæggende principper og hovedpunkter i Global Compact on Refugees med denne Q&A fra UNHCR (engelsk).

Aftale-teksten

Læs den fulde aftaletekst af Global Compact on Refugees i dette dokument. 

Flygtningetopmødet Global Refugee Forum

Flygtningetopmødet Global Refugee Forum afholdes hvert fjerde år. Her mødes statsledere og andre aktører for at udveksle erfaringer og yde finansiel støtte, teknisk ekspertise og politiske løsninger, der skal hjælpe til med at opnå målene i Den Globale Flygtningeaftale. Det første Global Refugee Forum fandt sted i december 2019 og var en milepæl i opbygningen af solidaritet med verdens flygtninge og de lande og samfund, der er vært for dem. Find mere information om resultaterne i rapporten: “Outcomes of the Global Refugee Forum 2019”.

Det andet Global Refugee Forum blev afholdt i Genève, Schweiz. Over 4.200 deltagere fra 168 lande deltog i forummet i 2023, herunder over 300 flygtninge. Forummet resulteret i over 1.600 løfter, der støtter flygtninge og deres værtslande. Nye finansielle løfter, for en anslået værdi af $2,2 milliarder, blev annonceret fra stater og andre aktører, herunder omkring $250 millioner fra den private sektor. Disse resultater giver håb for de mere end 36 millioner flygtninge, der er på flugt verden over. 

Klik her for at læse mere om 2023 Global Refugee Forum.

 

Switzerland. Stakeholders announce new pledges on day two of the Global Refugee Forum 2023

.

Switzerland. Opening plenary session of the Global Refugee Forum 2023

Switzerland. Final plenary and closing ceremony on day three of the Global Refugee Forum 2023

Switzerland. Journalism mentee leads conversations at Global Refugee Forum

Nyheder om Global Compact on Refugees & Global Refugee Forum