Privatni sektor

UNHCR uspostavlja saradnju sa privatnim sektorom u Srbiji kako bi poboljšao prilike za dodatno obrazovanje i zapošljavanje izbeglica i tražilaca azila, kao i druge izglede za njihovu integraciju i bolji kvalitet života.

Partnerstva nam takođe pomažu da ojačamo uključenost u inicijative lokalnih zajednica i promovišemo pozitivne pristupe integraciji i smanjenju ksenofobije.

Podrška kompanija donosi novu energiju u pronalaženje odgovora na potrebe izbeglica. Neke od vodećih kompanija nam već pomažu da maksimalno ojačamo svoj uticaj i poboljšamo kapacitete za pružanje održivih rešenja za izbeglice i raseljena lica.

IKEA South East Europe

U maju 2021. godine, IKEA SEE je započela svoj „Program stažiranja za izbeglice“ u Srbiji, Hrvatskoj i Rumuniji, koji podrazumeva plaćenu tromesečnu radnu praksu za izbeglice i tražioce azila, u saradnji sa UNHCR-om.

Program je prilika za njih da iskažu svoje talente i vrednosti, usavršavajući veštine, dok kompanija postaje bogatija za njihova autentična znanja i iskustva, kao i vredne perspektive i diverzitet koje donose.

Po okončanju prvog ciklusa programa, 16 izbeglica i tražilaca azila je zaposleno u Srbiji, u odeljenjima od logistike do dizajna.

IKEA je takođe uputila značajne donacije svojih proizvoda izbeglicama širom Srbije, između ostalog uključujući i opremanje Centra za azil u Vranju i Radne jedinice Doma „Jovan Jovanović Zmaj“, što u velikoj meri doprinosi kvalitetu života izbeglica.

UNHCR i IKEA Srbija pokrenuli su mrežu kompanija #ZaIzbeglice, koju čine kompanije i poslovne asocijacije otvorene za pružanje podrške izbeglicama u Srbiji: Mercator-S, Inditex, Women on the Way, Qonnexa, Modulor, Francusko-srpska privredna komora, Impact Hub Belgrade, Mona Hospitality Management.

Saznajte više o angažmanu kompanije IKEA SEE, kao i društvenoj i ekonomskoj integraciji izbeglica, u ovom tekstu.

Mona Hospitality Management

Kako su u hotelima u vlasništvu Mona Hospitality Management-a dobrodošli gosti sa svih meridijana, to isto važi i za zaposlene. Mona Hotel Management nudi mogućnosti zapošljavanja za izbeglice i tražioce azila koji žele da započnu i razviju karijere u hotelskoj i turističkoj industriji.

U sklopu kompanije Mona Hotel Management trenutno se nalaze hoteli Mona Plaza i hotel Argo u Beogradu, hotel Zlatibor Mona na Zlatiboru i Javor u Kušićima.

Kompanija Mona Hospitality Management poseduje sertifikate „Zeleni ključ“ i „Globalni etički kodeks za turizam“, koji su pokazatelj njene društveno odgovorne komponente.

Zašto UNHCR?

Saznajte više o tome kako UNHCR Srbija podržava trajna rešenja za izbeglice na ovom linku. Možda biste takođe želeli da pročitate neke od priča o ljudima koji su pronašli sigurnost i novi dom u našoj zemlji, kao i o tome kako UNHCR i partneri pomažu da se zaštiti dobrobit prisilno raseljenih ljudi.

UNHCR priprema i distribuira njuzleter #PodrškaIzbeglicama, namenjen privatnom sektoru, koji svaka tri meseca donosi kratke vesti o najhitnijim potrebama raseljenih ljudi, podršci privatnog sektora izbeglicama, ali i izbeglica kompanijama.

Prijavite se za dobijanje njuzletera na ovom linku.

Ako ste zainteresovani za mogućnosti partnerstva sa Predstavništvom UNHCR-a u Srbiji ili želite da donirate kao kompanija ili fondacija, pišite nam na: [email protected].