Ove godine će fokus biti na solidarnosti sa izbeglicama i stvaranje sveta u kojem izbeglice dočekujemo raširenih ruku.

Izbeglicama je sada potrebna naša solidarnost više nego ikada. Solidarnost znači i slavljenje njihovih dostignuća i pružanje podrške kako bi se izborili sa izazovima izbeglištva.

Solidarnost sa ljudima koji su primorani da beže takođe znači pronalaženje rešenja za njihove probleme – okončanje sukoba kako bi se bezbedno vratili domovima i obezbeđivanje mogućnosti da napreduju u novim zajednicama.

World Refugee Day poster - #WithRefugees

Kako možete iskazati solidarnost sa izbeglicama?

donate icon

PODRŠKA

Podržite stvaranje stipendija za mlade izbeglice tako što ćete donirati našoj kampanji Aiming Higher campaign.

donate icon

ZAGOVARAJTE

Pridružite nam se na društvenim mrežama i proširite naš sadržaj povodom Svetskog dana izbeglica. Pratite nas na Facebook-u, Instagram-u, LinkedIn-u ili X-u.

donate icon

ISTRAŽITE

Otkrijte najnoviju statistiku i trendove prinudnog raseljenja na globalnom nivou i saznajte kako klimatska kriza utiče na izbeglice i raseljena lica i preduzimanje akcija u svojim zajednicama tako što ćete raditi ovaj kviz.

Tri priče o solidarnosti sa izbeglicama 

„Mi smo bili ovde“ („We Were Here“) je dokumentarna serija koja je nagrađena Vebi nagradama u produkciji UNHCR-a (Agencije UN za izbeglice) i YouTube-a. 

U znak podrške Svetskom danu izbeglica, ova tri kratka filma analiziraju stereotipe o izbeglicama fokusirajući se na ono što nas spaja, a ne na ono što nas razdvaja. Izbeglice u Jordanu, Nemačkoj i Ugandi sarađivale su sa vrhunskim YouTube kreatorima kako bi podelile svoje snažne priče.

Betlejem, Siona i Mirjam, čiji bend je krenuo putem slave pred sam početak rata u Ukrajini, bile su u studiju muzičkog producenta Jax Jones-a.

Bemeriki Busamva, izbeglica u Ugandi poreklom iz Demokratske Republike Kongo, deli svoju strast prema podučavanju zajednica kako da uzgajaju sopstvenu hranu sa velškim veganskim kuvarom Gazom Ouklijem.

Mohamed, sirijski izbeglica i proizvođač igračaka, pozdravlja švedskog pronalazača Simorea Gierca u svoju radionicu u izbegličkom kampu Azrak u Jordanu.

Istorija i značaj Svetskog dana izbeglica

Svetski dan izbeglica ističe važnost prava, potreba i snova izbeglica, pomažući da se mobilišu politička volja i resursi kako bi izbeglice mogle ne samo da prežive već i da napreduju.