IMA NADE
DALEKO
OD KUĆE

UNHCR | World Refugee Day

© UNHCR/Pauline Omagwa

40% of learners in Kakuma refugee camp and Kalobeyei settlement are girls

© UNHCR Srbija

Svetski dan izbeglica 2023. godine

20. juna svake godine, svet obeležava Svetski dan izbeglica. Ove godine fokus će biti na pravu svakog čoveka da bude bezbedan.

Honduran refugee plays a football game with his children at their home in northern Mexico.

© UNHCR Srbija

Šta je Svetski dan izbeglica?

Svetski dan izbeglica je međunarodni dan koji su Ujedinjene nacije odredile u čast izbeglicama širom sveta. Svake godine se obeležava 20. juna i slavi snagu i hrabrost ljudi koji su bili primorani da napuste svoju domovinu da bi izbegli sukob ili progon.

Refugees as well as host community members learn how to produce cook stoves.

© UNHCR Srbija

Ima nade daleko od kuće

Ove godine je glavna poruka Svetskog dana izbeglica da kroz inkluziju i stvaranje trajnih rešenja možemo stoviti svet u kome su izbeglice uvek deo zajednice.

Uključivanje izbeglica u zajednice u kojima su našle sigurnost nakon bekstva od sukoba i progona je najefikasniji način da im se pruži podrška u ponovnom pokretanju života i omogući im da doprinesu zemljama u kojima su domaćini. To je takođe najbolji način da ih pripremite da se vrate kući i ponovo izgrade svoje zemlje, kada im uslovi dozvoljavaju da to urade bezbedno i dobrovoljno, ili da napreduju ako se presele u drugu zemlju.

Šta svako od nas može da uradi

Icon give

PODRŠKA

Podržite stvaranje stipendija za mlade izbeglice tako što ćete donirati našoj kampanji Aiming Higher campaign.

Icon create

STVARAJTE

Pridružite se našem globalnom umetničkom takmičenju, koje počinje 20. juna, i dobijte priliku da dizajnirate majice uz koje će se prikupljati sredstva za prisilno raseljena lica.

Icon advocate

ZAGOVARAJTE

Pridružite nam se na društvenim mrežama i proširite naš sadržaj povodom Svetskog dana izbeglica. Pratite nas na Facebook-u, Instagram-u, LinkedIn-u ili Twitter-u.