Dvadeset novih stanova u Petrovcu

Šesnaest izbeglih i četiri socijalno ugrožene porodice dobile su ključeve novih stanova u zgradi u Petrovcu koju su zajednički izgradili UNHCR i opština Petrovac sredstvima Biroa za populaciju, izbeglice i migracije vlade Sjedinjenih američkih država.

Nova zgrada od dvadeset stanova, izgrađena u okviru programa socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, predata je na korišćenje Centru za socijalni rad opštine Petrovac. Opština je ustupila zemljište za izgradnju zgrade i obezbedila infrastrukturu, Biro za populaciju, izbeglice i migracije americke vlade obezbedio je USD 700,000 a radove je izveo Centar za unapređenje stanovanja socijalno ugroženih grupa, dugogodišnji izvršni partner UNHCR na ovakvim projektima. Zahvaljujući ovom projektu konačno će biti zatvoren kolektivni centar Kasarna.

Kolektivni centar Kasarna, koji je otvoren 1995. godine i u kome se smestilo preko 400 izbeglica, bio je jedan od najvećih kolektivnih centara u Srbiji. Broj stanovnika je smanjen tokom godina zahvaljujući programima repatrijacije, preseljenja u treće zemlje i integracije.

Koncept socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima je u Srbiji realizovala Švajcarska Agencija za razvoj i saradnju (SDC) prvi put 2002. godine. Unet je u Strategiju razvoja socijalne zaštite Republike Srbije i ocenjen kao najbolje i najtraženije rešenje za stanovnike koji još uvek borave u kolektivnim centrima. U okviru ovog koncepta obezbeđuju se stambena rešenja za najugroženije kategorije kojjima je potrebna dodatna pomoć lokalnih centara za socijalni rad. Koncept je dobro prihvaćen u preko 20 opština širom Srbije u kojima je izgrađeno ukupno 404 stambene jedinice.

Korisnici zgrade u Krajiškoj ulici 11a i 11b imaće pravo korišćenja stanova dok god su u stanju socijalne potrebe. Porodica – domaćin zgrade živeće sa korisnicima i njena uloga će biti da bude veza između stanara i Centra za socijalni rad u Petrovcu, te da im pruža potrebnu dodatnu pomoć. Svaki stan je opremljen osnovnim nameštajem i „smederevcem” na črsto gorivo.

Strana 1 od 19