'
;

Nødsituation i Syrien

Mere end fire millioner mennesker er flygtet Syrien siden 2011. De søger sikkerhed i Libanon, Jordan, Irak og flere andre lande. Yderligere millioner af mennesker er internt fordrevne i Syrien, og håb svinder hurtigt som krigen fortsætter.

UNHCR gør en stor indsats for at hjælpe ved at lede koordinerede indsatser i hele regionen. Sammen med vores partnere, NGOer og værtsregeringer tilbyder vi en livline til personer i nød.

Vær med til at give nu.

Millioner af syrere flygter over grænserne, flygter fra bomber og kugler som har tilintetgjort deres hjem.

I Tyrkiet huser man over 2.7 millioner registrerede syrere. Flertallet af dem lever i byområder, ca 260.000 af dem i 23 flygningelejre i provinserne Hatay, Gaziantep, Kilis og Sanliurfa.

I Libanon er livet en daglig kamp for overlevelse for mange syrere, fordi de kun har få eller slet ingen finansielle midler til at klare sig. Omkring 70% af dem lever under fattigdomsgrænsen på mindre end 3.84$ om dagen. Der findes ingen formelle flygtningelejre og derfor bor mere end en million registrerede syrere i over 1700 småsamfund forskellige steder i landet, hvor de ofte deles om pladsen i nødtørftigt opstillede boliger med alt for lidt plads.

 

“De gav os kiks, ost, dadler og tørret kød – altsammen meget fint…Og de gav os måtter, tæpper og køkkenudstyr.”

– Fayzeh, mor til tre i Jordans Zaatari-lejr

I Jordan er over 600.000 mænd, kvinder og børn lige nu fanget i eksil. Cirka 80 procent af dem lever i byområder, mens mere end 100.000 bor i lejrene i Za’atari og Azraq. Mange er kommet dertil med så få midler, at det næppe er nok til at dække de mest enkle behov, og de, som i starten kunne bruge af deres opsparede midler eller leve af økonomisk støtte fra værtsfamilier, har nu i stigende grad behov for hjælp.I Irak er der ligeledes kommet flere og flere syrere, der bor nu næsten 25.000 syrere, og i Egypten tilbyder UNHCR sikkerhed og rådgivning til mere end 100.000 mennesker.

“Livet i eksil er svært, men for dem som stadig bor i Syrien er livet endnu sværere.“Vi følte, at det måske var vores tur til at dø.Men vi ville ikke dø. Så vi besluttede os for at forlade Syrien.”

– Sahar, 25-årig syrisk flygtning i Libanon

 

Hvad gør UNHCR for at hjælpe?

Vi tilbyder livsvigtig humanitær støtte til syriske flygtninge, og hjælper de mest sårbare iblandt dem med penge til medicin, mad, opvarmning og brændstof til opvarmning, isolering i teltene, varme tæpper og vintertøj.

I begyndelsen af 2016 hvor krigen i Syrien gik ind i sit sjette år uden udsigt til nogensinde at ville ende, slog vi os sammen med andre af FNs agenturer for humanitært hjælpe- og udviklingsarbejde i en appel om at få de yderligere 7.73 milliarder USD som er strengt nødvendige for at kunne hjælpe de 22,5 millioner mennesker, som bor i Syrien og i de omkringliggende områder.

Det første del af denne appel er Regional Refugee and Resilience Plan (3RP), som er en plan anført af UNHCR. Planen kræver 4.55 milliarder USD, hvis UNHCR skal være i stand til at hjælpe de 4,8 millioner flygtninge i nabolande og 4 millioner i de samfund som huser dem. Den anden del er Syria Humanitarian Response Plan 2016, hvor man har behov for 3.2 milliarder USD til humanitær støtte og beskyttelse til 13.5 millioner mennesker, som stadig bor i Syrien. Du kan være med til at gøre en forskel.

 

“Syrien er den største humanitære krise og flygtningekrise i vor tid, millioner af mennesker lider, hvilket burde føre til en kæmpe bølge støtte fra hele verden.”

– Filippo Grandi, FNs Flygtningehøjkommissær