Afghanistan

Afghanistan oplever i øjeblikket en akut humanitær krise. Vold, konflikt og usikkerhed har tvunget hundredtusindvis af afghanere på flugt, i høj grad kvinder og børn.

Over en halv million mennesker er alene i 2021 internt fordrevet i landet – og antallet af mennesker tvunget på flugt stiger fortsat.

Den seneste bølge af vold og uro er endnu et tilbageslag for den afghanske befolkning, der har været plaget af mere end 40 års konflikt, naturkatastofer, fattigdom og fødevareusikkerhed.

Situationen er yderst bekymrende, og både flygtninge og fordrevne samt nabolandene er presset til bristepunktet. Vi har akut behov for støtte.

Giv et bidrag nu

667.000

mennesker er blevet tvunget på flugt i Afghanistan siden januar 2021  


2,9 millioner

mennesker var i forvejen internt fordrevet i Afghanistan ved udgangen af 2020. 


2,2 millioner

afghanske flygtninge er registreret i Iran og Pakistan.  


Krisen i tal
Sidst opdateret oktober 2021

“Vi havde ingen tid til at samle vores ting. Vi flygtede med kun et tæppe.” 

– Maryam, 24, internt fordrevet afghansk kvinde i Mazar-e Sharif. 

Afghanistan oplever en akut humanitær krise. Over en halv million afghanere er tvunget på flugt i landet alene i 2021. Afghanske kvinder og piger udgør størstedelen af de fordrevne. Familier fortæller, at de måtte flygte fra det ene øjeblik til det andet under risiko for angreb fra bevæbnede grupper.

Den seneste uro kommer i kølvandet på tilbagevendende naturkatastrofer, som den tørke der ramte landet i sommeren 2021. Covid-19-pandemien har også haft katastrofale sundhedsmæssige og økonomiske konsekvenser for befolkningen. Mindre end 4 % af den afghanske befolkning er fuldt vaccinerede.

Afghanere udgør i dag en af verdens største flygtningegrupper. Omkring 90 % af de afghanske flygtninge befinder sig i nabolandene Iran og Pakistan – svarende til mere end 2,2 millioner mennesker. Yderligere 3 millioner mennesker var, før volden eskalerede i år, allerede fordrevet internt i landet.

Afghanistans børn vokser op midt i denne krise. Omkring 65 % af afghanere  – både i og uden for Afghanistan – er børn og unge. De frygter for en fremtid præget af usikkerhed og økonomiske udfordringer.

Situationen i Afghanistan er yderst bekymrende, og en manglende løsning på den nuværende krise kan sende endnu flere børn og voksne på flugt.

Hvordan hjælper UNHCR?

UNHCR bliver og hjælper de mange børn og voksne, der er tvunget på flugt og har akut brug for nødhjælp og assistance.

Vi har været til stede i landet i over 40 år, og vi fortsætter vores indsatser, så længe vi har adgang. Vi opererer i øjeblikket i to-tredjedele af alle distrikter i landet, og vi giver beskyttelse og nødhjælp som eksempelvis telte, vand, måtter og køkkenudstyr, både i Afghanistan og i nabolandene.

Vi har også fortsat stor fokus på at forhindre spredningen af Covid-19 blandt mennesker på flugt. Det gør vi blandt andet ved at sikre rent vand i vanddunke- og beholdere, ligesom vi har opsat håndvaske og leverer hygiejnepakker med sæbe og ansigtsmasker. Herudover hjælper vi de mest sårbare fordrevne med kontant støtte, så de kan købe livsnødvendige fornødenheder som eksempelvis mad til deres børn eller medicin til ældre familiemedlemmer. Med vinteren på vej i Afghanistan øges behovet for hjælp, og vi har akut behov for bidrag.

UNHCR fortsætter med at appellere til resten af verden om at sikre den nødvendige beskyttelse af afghanere, der flygter ud af landet. Det handler blandt andet om at holde grænser åbne, så mennesker kan søge asyl; at tilbyde flere pladser til kvoteflygtninge fra Afghanistan; samt at sikre hurtigere og bedre adgang til familiesammenføring for afghanske familier på flugt.

Støt vores arbejde i dag

Få de senest opdaterede tal om situationen i Afghanistan her – eller læs vores seneste opdateringer her.

Senest opdateret 27. oktober 2021