Yemen

En humanitær katastrofe udfolder sig i Yemen. Millioner af mennesker er flygtet fra deres hjem for at undslippe den ødelæggende konflikt.

Mange mennesker står i desperate situationer og kæmper for at overleve i deres forsøg for at komme i sikkerhed, få tag over hovedet og få adgang til nødhjælp.

Støt i dag

190.352mennesker er flygtet fra Yemen til nabolande

280.692mennesker har søgt tilflugt i Yemen, mange på flugt fra Afrikas Horn

Se flere statistikker
Opdateret 9. februar 2018

Situationen i Yemen

Kamphandlinger i Yemen, som i forvejen er et af de fattigste lande i Mellemøsten, har alvorligt forværret situationen og skærpet de behov, der følger af mange år med fattigdom og usikkerhed. Den eskalerende vold har berørt millioner af mennesker – og har resulteret i omfattende tab af liv og massiv fordrivelse – og situationen forværres hurtigt.

Civile bærer den tungeste byrde i krisen, idet 22,2 millioner yemenitter nu har behov for humanitær bistand. De, der er blevet tvunget til at flygte fra deres hjem, er særligt udsatte. 2 millioner mennesker sygner nu hen under desperate forhold, langt fra deres hjem og frataget deres basale behov. Situationen er så alvorlig, at næsten 1 million fordrevne yemenitter nu har mistet håbet og forsøgt at vende hjem, selvom det endnu ikke er sikkert.

Yemen står over for en humanitær katastrofe. Uden hjælp vil mange flere liv blive tabt til vold, sygdomme, der ellers kan behandles, og mangel på mad, vand og husly.

 

”Verden har ikke råd til at lade Yemen ryge i afgrunden.”

– Ayman Gharaibeh, UNHCR’s Repræsentant i Yemen

 

Sådan hjælper UNHCR

Vi leverer livreddende hjælp til fordrevne yemenitter samt flygtninge og asylansøgere over hele landet.

Som en del af det Humanitære Koordinationssystem i Yemen leder vi arbejdet med at sikre beskyttelse, tag-over-hovedet og nødhjælp, der ikke inkluderer fødevarer. Vi leverer midlertidigt husly, madrasser, tæpper, sovemåtter, køkkensæt og spande med mere til at hjælpe de fordrevne og mest sårbare. Vores indsats er nået frem til mennesker i nød i alle tyve provinser, der er ramt af konflikten.

Vores ”shelter kits” hjælper familier til at kunne reparere hjem, der er blevet ødelagt i konflikten, og vi renoverer offentlige bygninger og midlertidige bosættelser, der nu huser fordrevne familier. Vi støtter sundhedsfaciliteter, der hjælper konfliktramte flygtninge, asylansøgere og yemenitter, og vi arbejder for at forebygge og inddæmme udbredelsen af kolera, der er opstået som resultat af konflikten.

Vi yder juridisk og finansiel bistand samt psykosocial støtte for at hjælpe dem, der er ramt af krigen.

Vi fortsætter desuden med at beskytte og støtte de mere end 280.000 flygtninge og asylansøgere, hovedsageligt fra Afrikas Horn, der fortsat befinder sig i Yemen på trods af konflikten, og som er særligt udsatte.

En begrænset finansiering af vores arbejde i Yemen – i øjeblikket kun finansieret med 3 procent – betyder imidlertid, at vi ikke fuldt ud kan dække disse massive behov, og det begrænser vores mulighed for at yde livreddende hjælp.