Rohingya-krisen

Situationen i Myanmar er meget alvorlig. Ifølge vores seneste tal fra december 2023 er 2,6 millioner mennesker blevet tvunget til at forlade deres hjem i landet på grund af konflikten i landet.

1,5 millioner af dem er blevet tvunget på flugt siden februar 2021.

Især i den nordvestlige del af landet er der uro. Her er der blevet brugt bomber og miner, og veje er spærret, hvilket gør det svært at hjælpe folk, der er i nød.

Støt i dag

For 75 kr.

Kan du forsyne en kvinde i en flygtningelejr med et hygiejnekit, så hun kan opretholde sin sundhed og værdighed.

For 150 kr.

Kan du give en bærbar lampe drevet af solenergi til en familie i Myanmar, så folk kan bevæge sig mere sikkert i mørket.

For 1.200 kr.

Kan du sørge for genbosættelse og basalt udstyr til en familie i nød.

Få mere information om krisen her 

Opdateret januar 2024

Situationen i Myanmar:

Flygtningekrisen i Myanmar er alvorlig og altødelæggende for de hundredetusindvis af familier, der er blevet tvunget på flugt.

Mange er blevet tvunget til at flytte sig flere gange mellem de steder, de er flygtet til på grund af konflikt og vold.

Især områderne Rakhine og Chin i den vestlige del af landet er vanskelige at tilgå, og derfor er det svært at hjælpe med beskyttelse og livsvigtige ting som mad, rent vand og genbosættelse til de lokale. Det er ikke til at forudsige, hvornår der kan gives hjælp, og det er også svært at få fat i vigtige ting som mad på grund af mangel og høje priser.

Mange har mistet deres landbrugsjord og deres dyr. I nogle områder er der sygdomme, der spreder sig gennem vand og myg, som gør folk syge. Nogle steder er folk blevet tvunget til at flytte fra deres hjem på grund af oversvømmelser. Steder, hvor man kan få rent vand og gå på toilettet, er svært tilgængelige og farlige især for kvinder og piger.

UNHCR arbejder for, at folk kan vende tilbage til deres hjem på en sikker og værdig måde. Men det er svært med den nuværende situation i landet, hvor der flere stedet bliver brugt bomber, landminer og angrebet skydevåben. Oveni det er det endda svært for folk at komme rundt, fordi veje er lukkede, og der er kontrolposter.

Børn og unge bliver også anholdt og tvunget til at deltage i kampe, og der er flere tilfælde af kønsbaseret vold. I områderne Kachin og Shan i den nordlige del af landet bliver der ved med at være kampe, og der er blevet rapporteret om flere anholdelser, ødelæggelse af folks ejendom og angreb, der rammer både civile og militære mål.

Folk, der er blevet tvunget til at forlade deres hjem, kan ikke vende tilbage på grund af den farlige situation og ødelagte huse. På trods af det farlige miljø, har de lyst til at vende tilbage til deres hjem, hvis det kan ske på en tryg måde.

“De brændte vores hus ned og tvang os væk med skud. Vi vandrede i tre dage gennem junglen.”

– Mohammed, som flygtede til Bangladesh med sin familie på syv

 

Sådan hjælper UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation:

Beskyttelse mod vold og forfølgelse: UNHCR arbejder på at beskytte Rohingya-folket mod vold, overgreb og diskrimination ved at overvåge og reagere på overtrædelser af menneskerettighederne.

Akut nødhjælp: UNHCR leverer mad, vand, medicin og husly til de mest sårbare grupper blandt Rohingya-folket som en øjeblikkelig reaktion på den humanitære krise i landet.

Langsigtet bistand: UNHCR tilbyder uddannelse, erhvervstræning og sundhedspleje for at hjælpe Rohingya-folket med at genopbygge deres liv og fremtid.

Familiegenforening: UNHCR faciliterer genforening af adskilte familiemedlemmer ved at lette familiesammenføring og registrere familiemedlemmer, der er blevet adskilt undervejs i flugten fra konflikten.

Internationalt pres og politiske løsninger: UNHCR skaber opmærksomhed om Rohingya-folkets situation globalt og presser på for politiske løsninger for at forbedre deres rettigheder og sikkerhed.

Koordinering og basale behov: UNHCR spiller en koordinerende rolle i flygtningelejre for at sikre, at basale behov som husly, mad og sundhedspleje opfyldes effektivt.

Samarbejde med partnere: UNHCR samarbejder tæt med FN-agenturer, regeringer, ikke-statslige organisationer og lokale partnere for at sikre en effektiv reaktion på krisen.

Kompleksiteten i krisen: UNHCR erkender kompleksiteten af Rohingya-krisen og de udfordringer, der kommer fra politiske, sociale og sikkerhedsmæssige faktorer, men fortsætter ufortrødent med at hjælpe Rohingya-folket og fremme deres rettigheder og velvære.