Rohingya-krisen

Den brutale vold i Myanmar har drevet rohingyaerne på flugt til Bangladesh.

Nu er det monsunregnen i Bangladesh, der truer Rohingyaerne. Jordskred, oversvømmelser og forurenet vand har sat 200.000 flygtninges liv i fare.

UNHCR arbejder i døgndrift på at beskytte rohingyaerne, men vi har brug for hjælp.

Støt i dag

Over 723.000rohingya-flygtninge anslås at være flygtet til Bangladesh siden 25. august 2017.

Få mere information om krisen her 

Opdateret 15. august 2018

Situationen i Bangladesh

Rohingya-folket er et statsløst muslimsk mindretal i Myanmar. Over en million rohingyaer er siden 1990erne flygtet fra Myanmar. Den seneste udvandring begyndte 25. august 2017, da volden brød ud i lys lue i staten Rakhine i Myanmar. Siden da er mere end 723.000 rohingya flygtet til Bangladesh. De fleste ankom til Bangladesh i løbet af de første 3 måneder af krisen. Langt størstedelen af dem er kvinder og børn, og 40% er under 12 år. Mange andre er ældre mennesker, der også har brug for ekstra hjælp og beskyttelse.

Mere end halvdelen af de nyankomne har søgt ly i og omkring de eksisterende lejre, Kutupalong og Nayapara, der ligger i Cox’s Bazar-distriktet, og i improviserede bosættelser, der eksisterede før den seneste tilstrømning. Mens nogle kunne rejse til slægtninge i området, søger mange andre hjælp og beskyttelse – området er derfor under et enormt pres, og der er bekymring over manglen på tilstrækkelig ly, vand, sanitet og generelle overvejelser om beskyttelse af eksempelvis piger og kvinder.

“De brændte vores hus ned og tvang os væk med skud. Vi vandrede i tre dage gennem junglen.”

– Mohammed, som flygtede til Bangladesh med sin familie på syv

Kutupalong-lejren er i dag verdens største flygtningelejr med mere end 600.000 mennesker på et område der spænder over 13 kvadratkilometer. Derfor er infrastrukturen og nødhjælpen hårdt spændt for. De lokale landsbyer har også taget de nyankomne ind, hvilket tærer på deres i forvejen begrænsede ressourcer.

Det humanitære arbejde i Bangladesh har fokus på at møde de enorme humanitære behov og på at mindske skaderne fra monsunsæsonen. Der er akut brug for ekstra støtte, så vi ikke kun imødekommer de helt basale behov

 

Sådan hjælper UNHCR

UNHCR er til stede. I samarbejde med vores partnere arbejder vi for at støtte Bangladesh i håndteringen af det store humanitære behov.

I løbet af de første måneder af krisen sendte vi blandt andet 1500 tons livreddende nødhjælp til Bangladesh via lufttransport, herunder telte, plastiklagener, tæpper, myggenet, køkkenudstyr og vanddunke.

UNHCR gennemfører omfattende familietællinger i områderne omkring Kutupalong og Balukhali-lejrene. Den data, der indsamles om familierne og særligt sårbare flygtninge, bidrager direkte til at forbedre nødhjælpen og planen for fremtidige løsninger. Vi leder en særlig beskyttelsesgruppe, der har fokus på at skabe sikre rammer for ofre for kønsbaseret vold, og på at identificere og hjælpe børn, der er i særlig risiko.

Sammen med vores partnere har vi siden begyndelsen af krisen hjulpet regeringen med at udvikle Kutupalong Extension, en ny bosættelse i nærheden af Kutupalong-flygtningelejren, som har skabt yderst tiltrængt plads til de mange flygtninge. Det betyder blandt andet finansiering af en vej for at kunne lette adgangen for både byggearbejdet og flygtningene, støtte til lokalplanlægningen, bygning af latriner og brønde, der kan forbedre vand- og sanitetsforholdene, såvel som udlevering af materiale til at bygge små boliger med. Vi har bygget tusindvis af latriner, vandhaner og brønde for at sikre adgang til rent drikkevand og som foranstaltning mod sygdomsudbrud såsom akut diarré.

Vi fortsætter med at øge vores tilstedeværelse i felten, og vores nødhjælpshold tæller nu 300 ansatte i Bangladesh, herunder 208 nationale kolleger. Vi vil fortsætte med at øge vores tilstedeværelse og aktiviteter for at matche omfanget og kompleksiteten af denne flygtningekrise.

 

UNHCR’s arbejde under monsunregnen

Den sæsonbestemte monsun hærger nu i Bangladesh, og dette har enorme konsekvenser for flygtningelejrene, som huser rohingyaerne. Siden foråret har oversvømmelser og jordskred sat omkring 200.000 rohingyaers liv i fare i flygtningelejrene i Bangladesh, og UNHCR har akut brug for støtte og assistance for at beskytte rohingyaerne midt i denne nye krise.

41.000 rohingya-flygtninge bor i områder med høj risiko for jordskred. I midten af august 2018 havde UNHCR nået at flytte 24.000 af dem til sikrere områder. Vi har desuden udstyret mere end 80.000 flygtningefamilier med opgraderet beskyttelsesudstyr, hvilket inkluderer bambusstænger, reb, presenninger, sandsække og værktøj. I samarbejde med regeringen i Bangladesh og andre partnere har vi lagt 32 kilometers veje og stier, 91 kilometers vandrør til afløb og 45 kilometers trappenedgange igennem Kutupalong-lejren. Derudover er der sammenlagt blevet bygget 63 kilometers støttemure og 2324 meter broer. UNHCR har også opsat 116 opbevaringscontainere med nødhjælpsudstyr, oplært mere end 2000 frivillige rohingyaer i akut nødhjælp og forbedret 20 områder og faciliteter i Bangladesh’ værtssamfund.

Vi arbejder dermed døgnet rundt for at koordinere den akutte nødhjælp, flytte de mest udsatte familier til sikre områder, forstærke eksisterende boliger, sikre rent drikkevand og oplære rohingyaer i frivilligt nødhjælpsarbejde. Men monsunen og krisen fortsætter, og vi har brug for støtte til arbejdet i denne nødsituation.