Krisen i Sydsudan

Sedan december 2013 har en brutal konflikt i Sydsudan krävt tusentals liv och tvingat över en miljoner människor från sina hem.

Många är på flykt inom landet men hundratusentals har flytt till grannländerna i en desperat jakt på trygghet.

Donera

1,291,294

flyktingar och asylansökare från Sydsudan


 

Full statistik(??)

Uppdaterad 23 december 2016

Situationen i Sydsudan och grannläderna har snabbt eskalerat till en fullskalig humanitär kris. Vi gör allt vi kan för att ge trygghet och livsnödvändigt tak över huvudet med begräsade resurser men antalet flyktingar i regionen väntas stiga tills man hittar en politisk lösning.

”Jag behöver filtar. Det är kallt på nätterna och jag vill inte att mina barn ska bli sjuka.”

Rebecca Barnaba, 23, mamma i Doro-lägret

Majoriteten av flyktingarna är kvinnor och barn, varav många flyr ensamma över gränsen. De är ofta svaga och undernärda när de kommer fram. När regnsäsongen kommer ökar lidandet på grund av översvämningar, brist på mat och sjukdomsspridning.

”Om vi inte kan flyga in det som behövs under regnsäsongen kommer människor att dö. Så enkelt är det.”

Marie-Hélène Verney

Det största antalet sydsudanesiska flyktingar finns nu i Etiopien, medan nyanlända flyr till närliggande Jonglei och delstaterna kring Övre Nilen. Många av dem fruktar att attacker är på väg eller kämpar med osäker tillgång till mat. För att ge dem tak över huvudet öppnade UNHCR och Etiopiens myndigheter tre nya flyktingläger under 2014. Två av dem är redan fulla.

Medan våldet i Sydsudan fortsätter att eskalera behöver de som flyr tak över huvudet, medicinsk vård och annan hjälp. Genom en gemensam regional flyktingplan från flera byråer har vi ansökt om 567 miljoner amerikanska dollar för att göra det möjligt för våra team och partners att uppfylla behoven och återupprätta hoppet för de har ryckts upp med rötterna.

 

Konflikter har lett till att miljontals människor behöver hjälp