UNHCR sikrer en livline til fordrevne i Yemen

150.000 mennesker har indtil videre modtaget hjælp til at betale for mad, husly og medicin.

Fordrevne børn fra Yemen sidder ved deres telt i området Dharawan uden for hovedstaden Sana'a. ©UNHCR/Mohammed Hamoud

SANA’A, Yemen – Hassan Naser måtte for tre år siden flygte fra krigen i sin hjemby Aden. Nu bor han i byen Sana’a med sin kone og deres fire børn.

Ved hjælp af sin stok lykkedes det Naser at tage til banken i Yemens hovedstad for at hæve sin nødhjælp i kontanter. Pengene er livsnødvendige for ham og familien.

”Jeg lider af nyresvigt, og jeg kan kun gå meget langsomt, fordi jeg har en diskusprolaps,” forklarer han. ”Jeg vil bruge størstedelen af pengene på at betale for medicin, og noget vil gå til at betale husleje.”

UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, bestræber sig på at give fordrevne mennesker i Yemen, som 61-årige Naser, adgang til direkte økonomisk støtte for at imødekomme de mest akutte behov for husly og beskyttelse.

Ifølge Andrej Mahecic, talsperson for UNHCR, er denne økonomiske assistance en livline til Yemens mest sårbare fordrevne familier, der hermed får hjælp til at dække de mest akutte behov.

”Den aktuelle hungersnød-lignende tilstand samt udbrud af kolera kommer oveni de i forvejen katastrofale konsekvenser af krisen og konflikten i Yemen – et massivt antal fordrevne og stigende civile tab,” sagde han på en pressebriefing i Genéve.”

”Vi var nødt til at flygte. Bombardementer og luftangreb ramte vores kvarter, og vores hus blev ødelagt af granatsplinter.”

“Derfor er det fortsat fuldstændigt afgørende, at den kritiske livreddende hjælp, herunder beskyttelse og husly, bliver leveret og støttet sideløbende med indsatserne for at levere mad, sundhedsydelser og uddannelsesmuligheder.”

De cirka 20.000 familier, som modtager økonomisk assistance, er enten flygtet fra vold og konflikt til sikre områder eller er vendt tilbage til deres hjem efter at have været fordrevet. Mange kommer hjem til huse i ruiner og har svært ved at klare sig og overleve.

Hassan Naser måtte for tre år siden flygte fra krigen i sin hjemby Aden. Nu bor han i byen Sana’a med sin kone og deres fire børn.

Blandt modtagerne af den direkte økonomiske støtte er også 27-årige Siham Abduallah. For fire måneder siden flygtede hun fra havnebyen Hudayda med sine to børn og sin tvillingebror Bassam med hans barn. De bor nu i en  midlertidig indkvartering i Sana’a.

”Alle butikkerne lukkede, og mine børn græd af sult,” siger hun. ”Vi var nødt til at flygte. Bombardementer og luftangreb ramte vores kvarter, og vores hus blev ødelagt af granatsplinter.”

“Jeg har et handicappet barn. Det er koldt i Sana’a, og han bliver syg.”

Hun tilføjer: “Vi er ved at løbe tør for mad. Jeg vil bruge pengene på at købe mad og betale husleje. Mine naboer giver os nogle gange et stykke brød, fordi vi intet mad har i huset. Jeg har et handicappet barn. Det er koldt i Sana’a, og han bliver syg.”

Mere end 22 millioner mennesker har brug for hjælp i Yemen, hvor borgerkrigen brød ud i 2015. 2,7 millioner af dem er internt fordrevne.

UNHCR samarbejder med Al Amal Bank om uddelingen af den direkte økonomiske støtte gennem det såkaldte hawala-system, som fungerer på trods af konflikten i Yemen. Familierne får en sms-besked med den ydelse, de har modtaget, og kan efterfølgende hæve beløbet i enhver af bankens filialer i landet.

På den måde er det muligt for UNHCR at levere hjælp til familier i fjerntliggende områder eller dele af landet, der er vanskelige at nå ud til. Den direkte økonomiske støtte betyder også, at folk ikke føler sig nødsaget til at tage desperate metoder såsom børnearbejde eller børneægteskaber i brug.

I år har UNHCR indtil videre uddelt næsten 33 millioner USD i Yemen. Alene i løbet af oktober modtog mere end 22.000 sårbare familier den direkte økonomiske støtte fra UNHCR (omkring 150.000 yemenitter i alt).

Målsætningen er at uddele mere end 41 millioner USD ved udgangen af året, hvilket vil gavne 700.000 internt fordrevne, de hjemvendte yemenitter samt deres lokalsamfund. Nødhjælpen vil også komme 130.000 flygtninge og asylansøgere i landet til gode.

Konflikten i Yemen, der i forvejen er et af de fattigste lande i Mellemøsten, har alvorligt forværret en årelang situation med fattigdom og ustabilitet. Den tiltagende vold har skabt kaos i millioner af liv, kostet massevis af menneskeliv og sendt et højt antal mennesker på flugt. Og situationen bliver værre og værre i hastigt tempo.

To millioner mennesker lever nu under desperate forhold – de har været tvunget til at forlade deres hjem, og de er ikke i stand til at få dækket selv de mest basale behov. Forholdene er nu så alvorlige, at næsten én million fordrevne yemenitter har mistet håbet og har forsøgt at vende hjem, selvom det endnu ikke er sikkert.

Læs mere om konflikten eller støt mennesker på flugt i Yemen her.