Syriske flygtninge lider under ekstreme vejrforhold

Oversvømmelser har ramt mere end 11.000 flygtninge i Libanon, og en 8-årig syrisk pige er omkommet.
I Mellemøsten er vinterkulden sat ind, og flygtninge forsøger desperat at holde varmen.

© UNHCR / DiegoIbarra Sánchez

Den syriske flygtning, Juriya Ramadan, vader igennem det iskolde mørke vand, som når hende til anklerne. På armen bærer hun sin tre-årige søn, som har bare tæer. For tre nætter siden ødelagde oversvømmelserne deres telt i Bekaa-dalen i Libanon.


Juriya sætter sin søn ned på en træplade, der balancerer over vandet, og vikler ham ind i et tæppe.

”Folk er syge. Der er vand overalt. Vi kan ikke sove om natten. I de sidste tre nætter har vi måttet sidde og holde øje med børnene, men der er ikke noget, vi kan gøre for dem. Situationen er så forfærdelig.”

En brændeovn – kold og til ingen verdens nytte uden brænde – stikker op som en lille ø i det brune vand. Juriya pjasker rundt i et forsøg på at indsamle de drivvåde brændestykker, som flyder rundt i vandet, og stabler dem op på brændeovnen.

”Folk er syge. Der er vand overalt. Vi kan ikke sove om natten.”

Juriya Ramadan holder sin søn i armene uden for deres oversvømmede hjem i Bekaa-dalen i Libanon.              © UNHCR/Diego Ibarra Sánchez

Stormen Norma har ført flere dages hård vind og tung regn med sig og har resulteret i store oversvømmelser af byer i hele Libanon – et land, som huser knap 950.000 syriske flygtninge. Mere end 360 områder med over 11.300 flygtninge er blevet ramt af den hærgende storm. Mange flygtninge-bosættelser, heriblandt i Bekaa-dalen, hvor Juriya opholder sig, er blevet oversvømmet, hvilket har tvunget hundredvis af syriske flygtninge fra deres husly.

Mindst 600 syriske flygtninge fra Bekaa-dalen har været nødt til finde nye steder at slå sig ned på grund af de store oversvømmelser og de ekstreme ødelæggelser. Fatima, en 8-årig syrisk pige, er på tragisk vis druknet efter at være blev fanget af strømmen i vandmasserne.

I samarbejde med libanesiske myndigheder har UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, og partnerorganisationer sendt nødhjælpsarbejdere ud for at vurdere skaderne og uddele nødhjælpspakker, som blandt andet indeholder nye madrasser og tæpper til de, der er hårdest ramt.

Vinteren er en særlig hård tid for flygtninge i hele Mellemøsten på grund af den barske vinterkulde. UNHCR er tilstede og hjælper med at dække de ekstra behov henover vinteren som fyringsolie, medicin, soveposer og varmt tøj. Behovet for vinterassistance er stort, og mange flygtninge kæmper for at holde deres familier varme.

”Madrasser og tæpper er våde, og vi sover ikke om natten.”

I Bekaa-dalen falder 60-årige Amina Al Darak udmattet om på sin fugtige madras, som er placeret få centimeter over vandoverfladen.

”Vi har ikke været ude for sådan en situation før,” siger hun. ”Madrasser og tæpper er våde, og vi sover ikke om natten.”

UNHCR’s medarbejder, Hiba Fares, fortæller: ”Der er ingen tvivl om, at det her er en svær situation. Nogle mennesker har fået ødelagt deres telte. Andres telte er blevet oversvømmet. Sammen med vores partnere prøver vi at finde løsninger til de familier, hvis telte er er blevet ødelagt.”

UNHCR er tilstede i de oversvømmede områder, og vi gør alt, hvad vi kan, for at beskytte flygtningene. Samtidig arbejder vi hårdt for at nå de familier, som stadig ikke har fået hjælp til at overleve vinteren, og som kæmper for at holde deres familier varme i kulden. Du kan gøre en stor forskel for de syriske familier, der er på flugt og lige nu lider under de ekstreme vejrforhold.

Du kan redde liv ved at sende en livline.

Giv et bidrag nu