UNHCR-rapport: Fire millioner flygtningebørn går ikke i skole

Rapporten “Turn the Tide: Refugee Education in Crisis” viser, at flygtninges skolegang ikke kan følge med den stigende fordrivelse verden over.

Den 15-årige etiopiske flygtning, Rihanna Siraj, går i skole i flygtningelejren Kakuma i Kenya. © UNHCR/Anthony Karumba

Mens antallet af flygtninge og fordrevne, der sendes på flugt af krige og forfølgelse, stiger på verdensplan, formår antallet af flygtningebørn, der får adgang til skolegang, ikke at følge med. Det viser en ny rapport fra UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, udgivet i dag.

Rapporten, Turn the Tide: Refugee Education in Crisis, fortæller, at fire millioner flygtningebørn ikke går i skole – en stigning på en halv million flygtningebørn uden skolegang på blot ét år.

Ved udgangen af 2017 var der mere end 25,4 millioner flygtninge på verdensplan, 19,9 af dem under UNHCR’s mandat. Mere end halvdelen af dem – 52 procent – var børn. Iblandt dem var 7,4 millioner i skolealderen.

”Uddannelse er en måde at hjælpe børn til at hele, men det er også nøglen til at genopbygge deres lande,” siger Filippo Grandi, FN’s Flygtningehøjkommissær. ”Uden uddannelse vil fremtiden for disse børn og deres samfund blive uigenkaldeligt skadet.”

Kun 61 procent af flygtningebørn går i grundskole sammenlignet med 92 procent af alle børn globalt set.

”Uddannelse er en måde at hjælpe børn med at hele, men det er også nøglen til at genopbygge deres lande.”

Forskellen er endnu større for de ældre flygtningebørn. Næsten to-tredjedele af de flygtningebørn, som går i grundskole, når ikke videre til en ungdomsuddannelse. Alt i alt går 23 procent af flygtningebørn på en ungdomsuddannelse sammenlignet med 84 procent globalt set.

På de videregående uddannelser vokser kløften sig større. Globalt set er 37 procent af verdens unge indskrevet på en videregående uddannelse, mens kun én procent af flygtninge har den samme mulighed – et tal, der har været uændret i nu tre år.

”Skolen er det første sted i måneder eller endda år, hvor flygtningebørn finder en form for normalitet,” tilføjer Grandi. ”Baseret på det nuværende mønster vil hundredetusinde flere børn blive en del af disse foruroligende statistikker, medmindre der foretages en akut investering.”

Rapporten fremhæver fremskridt med at få indskrevet yderligere 500.000 flygtningebørn i skole i 2017 – takket være en række parter og deres forpligtelse til New York Erklæringen om Flygtninge og Migranter. Samtidig opfordrer den til, at der skal gøres mere for at sikre, at flygtningebørn får den adgang til kvalitetsuddannelse, som de fortjener.

Rapporten opfordrer på det kraftigste værtslande til at inkludere flygtningebørn i de nationale skolesystemer med et ordentligt pensum i løbet af både grundskole og ungdomsuddannelse. Dette vil give flygtningene anerkendte kvalifikationer, som kan åbne dørene til universiteter og anden videregående uddannelse. Rapporten fremhæver også, at lande i udviklingsregioner huser 92 procent af verdens flygtninge i skolealderen. Her er der brug for langvarig finansiel støtte fra det internationale samfund.

Desuden opfordrer rapporten til at styrke samarbejdet med privatsektoren, humanitære- og udviklingsorganisationer samt regeringer for at skabe bæredygtige løsninger til at sikre flygtninges uddannelse.