IDAHOT: UNHCR afholder konsultationer om LGBTI-flygtninges rettigheder

Årets tema for den Internationale Dag mod Homofobi, Transfobi og Bifobi (IDAHOT) er ”Retfærdighed og Beskyttelse for Alle”.

© UNHCR/Markel Redondo

Mennesker kan søge om og få flygtningestatus på grund af frygt for forfølgelse på grund af deres seksuelle orientering eller kønsidentitet. De fortjener de samme menneskerettigheder som alle andre.

Alle homoseksuelle, biseksuelle, transkønnede og intersex (LGBTI) flygtninge, internt fordrevne og statsløse personer skal behandles som ligeværdige, hvad angår værdighed og rettigheder. I mange lande er forhold til mennesker af det samme køn kriminaliseret, og i nogle af dem straffes det med døden.. LGBTI-flygtninge er sårbare, når de forsøger at komme i sikkerhed i deres hjemland, og når de bliver drevet på flugt.

UNHCR arbejder for LGBTI-flygtninges tryghed og sikkerhed gennem sikre og inkluderende indsatser samt samarbejder med eksterne partnere for at yde støtte, tilvejebringe ’safe spaces’ og identificere løsninger. I en tid, hvor retorikken om flygtninge er giftig som aldrig før, må vi alle stå stærkt imod enhver form for intolerance, herunder homofobi, transfobi og bifobi.

UNHCR, FN’s flygtningeorgainsation, har i denne uge lanceret en række konsultationer for at identificere metoder til at sikre, at LGBTI-flygtninge er bedre beskyttet, og kan søge retfærdighed og støtte, når de oplever vold og diskrimination.

Som en understregning af årets IDAHOT-tema,  “Retfærdighed og beskyttelse for alle”, blev den første konsultationsrunde med LGBTI-organisationer og advokater afholdt 16. maj 2019 i Genève. Andre konsultationer vil følgei forskellige dele af verden i de kommende måneder.

“UNHCR har arbejdet hårdt for at sikre, at LGBTI-asylansøgere og -flygtninge beskyttes, uanset hvor de er, men vi styrke indsatsen yderligere. Derfor er det så vigtigt, at vi får input fra og allierer os med enkeltpersoner og organisationer, der har ekspertviden på dette område,” siger FN’s Flygtningehøjkommissær Filippo Grandi.

Når mere end 70 lande rundt om i verden stadig kriminaliserer forhold mellem mennesker af samme køn, oplever mange LGBTI-personer til stadighed alvorlige krænkelser af deres menneskerettigheder og forfølgelse i deres hjemlande. Og når de tvinges til at søge sikkerhed og beskyttelse i udlandet, står de ofte over for lignende eller måske endda større risici, når de ankommer til nabolandene.

LGBTI-personer i Syrien risikerer fængsling, tortur og mord. Samer og Fadi er syriske flygtninge og danner par, men konfronteret med risikoen for at blive slået ihjel, flygtede de for hinandens skyld. ©UNHCR/Diego Ibarra Sánchez

“Det er afgørende, at vi skaber sikre frirum for LGBTI-asylansøgere og -flygtninge, så de ikke føler sig tvunget til at skjule deres seksuelle orientering eller kønsidentitet i et forsøg på at beskytte dem selv,” siger Grandi og bemærker, at UNHCR i de seneste år har investeret i at udvikle vejledninger, værktøjer og træning i LGBTI-området til både  medarbejdere og partnere.

I de senere år har der været adskillige eksempler på fremskridt og gode initiativer på området. Der er bl.a. iværksat samarbejde med LGBTI-ledere i Afrika for at øge det opsøgende arbejde og sikre, at flere bliver henvist til støttemuligheder. Der er etableret netværk med arbejdsgivere for at skabe jobmuligheder for LGBTI-flygtninge i Syd- og Mellemamerika, og der er etableret LGBTI-støttegrupper for unge i Mellemøsten.

“Kampen for at sikre LGBTI-personers rettigheder handler om os allesammen. Det handler om  vores diversitet og vores menneskelighed. Vi bør alle spille en aktiv rolle i bekæmpelsen af homofobi, transfobi og bifobi,” konkluderer Flygtningehøjkommissæren.

Mexico. Central American families escaping violence

Juan flygtede fra bandevold i Honduras efter at være blevet truet af bandemedlemmer, der ville rekruttere ham. Nu søger han international beskyttelse i Mexico. ©UNHCR/Elisabet Diaz Sanmartin

idahot

"Vi burde have ret til at være dem, vi er, og at være fri og føle os trygge," siger Pedro, en transkønnet mand, der var tvunget til at flygte fra El Salvador. I Guatemala blev han forelsket i Lucia, en transkønnet kvinde. ©UNHCR/Pablo Villagran

Switzerland.UNHCR International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia

Medarbejdere og partnere står foran regnbueflaget, der hænger udenfor UNHCR’s hovedkvarter i Genève 17. maj for at markere den internationale dag mod homofobi, transfobi og bifobi. ©UNHCR/Susan Hopper