FN’s Flygtningehøjkommissær om COVID-19: Vi må ikke glemme dem, der flygter fra krig og forfølgelse

Filippo Grandi opfordrer verdenssamfundet til at udvise solidaritet og medfølelse.

”I takt med at verden mobiliserer sig for at bekæmpe spredningen af COVID-19, har mange lande med rette taget exceptionelle midler i brug som at begrænse flytrafik og bevægelser på tværs af landegrænser.

Mange mennesker rundt omkring i verden oplever, at deres normale liv er sat på standby og har ændret sig i en retning, som de aldrig havde forudset. Men krig og forfølgelse stopper ikke – rundt omkring i verden fortsætter mennesker med at flygte fra deres hjem for at søge sikkerhed. Jeg er bekymret over de tiltag, nogle lande har indført, som kan betyde, at det ikke længere er muligt at søge asyl.

Alle medlemslande kontrollerer deres landegrænser ud fra de forholdsregler, de synes, passer til den helt ekstraordinære situation, vi befinder os i. Men foranstaltningerne må ikke betyde, at adgangen til at søge asyl fjernes, eller at mennesker tvinges til at vende tilbage til farlige situationer.

Løsninger eksisterer. Hvis sundhedsrisici bliver identificeret, kan grundig screening iværksættes sammen med tests, karantæne og andre initiativer. På den måde kan myndighederne håndtere ankomsten af asylansøgere og flygtninge på en sikker måde, mens de samtidigt overholder de internationale retsprincipper for beskyttelse af flygtninge, der er etableret for at beskytte liv.

I disse udfordrende tider må vi ikke glemme dem, der flygter fra krig og forfølgelse. De har brug for – vi har alle brug for – solidaritet og medfølelse nu mere end nogensinde før.”