En million flygtningebørn markerer en skamfuld milepæl i den syriske krise

UNHCR-medarbejder Eujin Byun holder en ung syrisk flygtning i armene i en uformel teltlejr i Bekaa-dalen i Libanon.

Krigen i Syrien har bevæget sig ind i sit tredje år, og endnu en skamfuld milepæl er nået: en million syriske børn er nu blevet tvunget til at forlade deres hjemland.

“Flygtningebarn nummer en million er ikke bare endnu et tal,” siger administrerende direktør i UNICEF, Anthony Lake. ”Det er et barn, som bliver tvunget væk fra sit hjem, måske oven i købet væk fra sin familie og kommer til at opleve forfærdelige ting, som vi kun kan forsøge at begribe.”

“Vi må alle sammen tage skammen på vores skuldre,” siger Lake. “Mens vi arbejder for at mindske lidelserne for folk, som er påvirket af krisen, har verdenssamfundet fejlet i ansvaret overfor det barn. Vi burde stoppe op og spørge os selv, om vi med samvittigheden i behold kan blive ved med at fejle overfor de syriske børn.”

“Der er intet mindre end overlevelse og velbefindende for en hel generation af uskyldige på spil,” siger UNHCR’s højkommissær for flygtninge, António Guterres.

”De syriske unge mister deres hjem, deres familiemedlemmer og deres fremtid. Selv efter de har krydset en grænse mod sikkerhed, er de traumatiserede, deprimerede og har brug for en grund til at håbe på en bedre fremtid.”

Børn udgør halvdelen af alle flygtninge fra den syriske konflikt ifølge de to organisationer. De fleste er flygtet til Libanon, Jordan, Tyrkiet, Irak og Egypten. Flere og flere syrere flygter til Nordafrika og Europa.

De seneste tal viser, at mere end 740.000 syriske flygtningebørn er under 11 år gamle. Ifølge FN’s højkommissær for menneskerettigheder er omkring 7.000 børn blevet slået ihjel inde i Syrien under konflikten. UNHCR og UNICEF vurderer, at mere end 2 millioner børn er fordrevet internt i Syrien.

Det psykiske kaos, frygten, stressen og traumerne, som så mange børn oplever, er bare en del af den humanitære krise. Begge organisationer fremhæver også farerne for flygtningebørnene som børnearbejde, tidlige ægteskaber, mulig seksuel udnyttelse og menneskehandel. Mere end 3.500 børn i Jordan, Libanon og Irak har krydset Syriens grænser enten alene eller adskilt fra deres forældre.

Den største humanitære indsats i historien har fået UNHCR og UNICEP til at mobilisere støtte til millioner af berørte familier og børn.
Eksempelvis er mere end 1,3 millioner børn i flygtningelejre og værtssamfund i nabolandene blevet vaccineret mod mæslinger alene i år med støtte fra UNICEF og dens partnere. Næsten 167.000 flygtningebørn har modtaget psykosocial hjælp, mere end 118.000 børn har været i stand til at fortsætte deres skolegang i og udenfor de formelle skoler, mens mere end 222.000 folk har fået vandforsyninger.

UNHCR har i alt registreret 1 million flygtningebørn – og dermed givet dem en identitet. Organisationen hjælper børn født i eksil med at få fødselsattester og forhindrer dem dermed i at blive statsløse. UNHCR sikrer også, at alle flygtningefamilier og børn bor under en form for beskyttelse.

Men der er stadig arbejde at gøre, siger de to organisationer. Den Regionale Syriske Flygtningeplan, som kræver 3 milliarder dollars (16,8 milliarder kroner) for at afhjælpe de akutte behov for flygtningene indtil årets udgang, har stadig kun 38 % af finansieringen på plads.
Mere end 5 milliarder dollars (28 milliarder kroner) er nødvendige for at gøre noget ved de kritiske behov i uddannelse, sundhedspleje og andre services for børnene blandt såvel flygtninge som værtssamfund. Flere ressourcer er nødvendige for at identificere de flygtningebørn, som lever under risici og derefter hjælpe

såvel dem som deres værtssamfund.
Men mere finansiering er kun en del af den indsats, der er nødvendig for at gøre noget ved børnenes behov.
Mens en stærkere indsats er nødvendig for at finde en politisk løsning til krisen i Syrien, skal konfliktens parter stoppe med at angribe civile og forsøge at rekruttere børn. Børn og deres familier må være frie til at forlade Syrien, og grænser må forblive åbne, så de kan komme i sikkerhed.

De som fejler i deres ansvar under international humanitære lov skal blive holdt fuldt ansvarlige for deres handlinger, siger de to organisationer.